Grčka paralisana

Glas Srpske
Grčka paralisana

ATINA - Dvodnevni štrajk koji je juče počeo u Grčkoj prizemljio je avione, zaustavio javni prevoz i zatvorio skoro sve ustanove i institucije.


Štrajkuje se skoro svuda - od carinskih službi do prodavnica i škola, a epicentar protesta je u Atini.

Policija u Atini je bila primorana da upotrijebi suzavac kako bi rastjerala grupu mladih demonstranta koji su na pripadnike snage bezbjednosti bacali zapaljive bombe. Policija blokira i put pored grčkog parlamenta, a zatvorene su i dvije stanice metroa.

U najvećem talasu štrajkova koji je dosad zahvatio Grčku, prema prvim procjenama, oko 70 hiljada demonstranata je "okupiralo" ulice i trgove Atine. Prema izvještajima policije, na koje se pozivaju agencije, veliki protesti su organizovani u Solunu, Patrasu i Heraklionu na Kritu.

Rad su u znak protesta zbog novih mjera štednje o kojima parlament treba da glasa danas, prekinuli svi - zubari, ljekari u državnim bolnicama, advokati, vlasnici prodavnica, poreski službenici, apotekari i lučki radnici.

Svi letovi u Grčkoj su otkazani. U štrajk su stupili i zaposleni u javnom saobraćaju, taksisti, zaposleni na benzinskim pumpama...

Novinari u Grčkoj obustavili su rad još u utorak, a oko 2.000 novinara protestovalo je u centru Atine zbog najavljenih otpuštanja.
- Poslije dvije godine konstantne štednje nezaposlenost u medijskom sektoru iznosi 25 odsto i novi zakon je ubistven - rekao je šef atinskog sindikata novinara Dimitris Trimis.
U konfederaciji sindikata u javnom sektoru ADEDDž objašnjavaju da oni koji žive od mjesečnih plata ne mogu više da se odriču, zbog čega su pozvali narod da na ulici traži pravdu.
U novom "paketu" mjera štednje predlaže se smanjenje plata i penzija, povećanje poreza kao i otpuštanje 30.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Sindikalne konfederacije zaposlenih u javnom i privatnom sektoru - koje imaju više od dva miliona članova - dogovorile su se da u isto vrijeme održe štrajk kako bi izvršili pritisak na poslanike.

Dvodnevni štrajk je najveći prekid rada u posljednje dvije godine otkako je izbila finansijsko-ekonomska kriza.

U vrijeme kada zvanični podaci pokazuju da je nezaposlenost porasla na 16,5 odsto, a vlada nastoji da obezbijedi podršku za ključni reformski zakon, premijer Grčke Jorgos Papandreu prethodno je pozvao u parlamentu svoje socijaliste na "jedinstvo" i da "dokažu odgovornost" prilikom glasanja o novim mjerama štednje.

Španija

Agencija "Mudis" smanjila je rejting španskih državnih obveznica za dva podioka, dva dana nakon što je druga agencija "Standard end purs" izvršila isto smanjenje.
Agencija "Mudi" ističe da je smanjila rejting Španije, jer nema pouzdanog rješenja dužničke krize u evrozoni. Rejting Španije smanjen je sa Aa2 na Aa1.
Prema agenciji, dužnička kriza i teškoće sa kojima se suočavaju španske banke ukoliko žele da pozajme novac znači da se dodatno smanjuju predviđanja za ekonomski rast te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana