Grčka paralisana

Glas Srpske
Grčka paralisana

ATINA - Vodeći grčki sindikati, nezadovoljni vladinim mjerama štednje, počeli su juče 24-časovni štrajk, koji je paralisao mnoge službe u zemlji.

Vodeće sindikalne konfederacije zaposlenih u javnom i privatnom sektoru protestom žele da izraze nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje, koji predviđa smanjenje plata, povećanje poreza i prodaju javnih preduzeća, prenijele su agencije.

Zbog štrajka su obustavljeni pomorski i kopneni prevoz, a državne službe, škole i prodavnice nisu radile ili je njihov rad redukovan.

Bolnice su radile s minimalnim brojem osoblja, a radio i televizijske stanice su obustavile program.

Vazdušni saobraćaj se, međutim, odvijao normalno jer su kontrolori leta saopštili da neće obustaviti rad.

Okupljeni građani na ulicama uzvikivali su "Lopovi, izdajnici", a angažovano je više od 1.500 policajaca, koji su oko parlamenta podigli metalne ograde.

Grčka policija spriječila je demonstrante da opkole zgradu parlamenta i tako onemoguće poslanike da dođu na sjednicu parlamenta na kojoj se raspravlja o mjerama štednje.
Demonstranti su kamenicama i benzinskim bombama gađali policajce, koji su ispalili suzavac. Nekoliko aktivista gađalo je automobil u kojem je bio grčki premijer Jorgos Papandreu.
Zabilježeni su i sukobi između demonstranata. Policija je saopštila da je jedno lice povrijeđeno, a da je 40 uhapšeno.

Grčki sindikati su ove godine dva puta održavali proteste zbog državnih mjera štednje i privatizacije.

Novi paket tih mjera bi parlament Atine trebalo da razmatra do kraja juna. Do 2015. godine na taj način trebalo bi da se uštedi 28 milijardi evra.

To je zapravo preduslov da MMF i evropske finansijske institucije Grčkoj odobre nove tranše kredita za oporavak zemlje, koja se nalazi pred bankrotom.

Grčkoj je u maju 2010. godine odobrena pozajmica na tri godine u nekoliko tranši, ukupne vrijednosti 110 milijardi evra.

Politika

Nepopularne mjere štednje već mijenjaju političku mapu Grčke. Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, za opozicionu Novu demokratiju sada se izjašnjava 31 odsto građana - četiri odsto više nego za vladajući PASOK.

Premijer Jorgos Papandreu našao se pred najvećim iskušenjem u svojoj političkoj karijeri.

Oštre kritike stižu sa svih strana, ne samo od opozicije i sindikata, nego i od pojedinih članova PASOK-a, koji smatraju da to nije put za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana