Grčka ostaje bez keša već u julu, u opticaj kreću vrijednosni kuponi

Index.hr
Grčka ostaje bez keša već u julu, u opticaj kreću vrijednosni kuponi

Atina - Prema procjenama nekih stručnjaka, Grčka bi bez novca, odnosno gotovine u opticaju, mogla ostati već početkom jula.

Naime, panika i politička nestabilnost natjerale su građane Grčke da masovno počnu povlačiti svoju štednju iz domaćih banaka.

Procjenjuje se da je samo početkom ove sedmice iz grčkih banaka povučeno preko milijardu evra. Građani se plaše da bi njihova ušteđevina mogla izgubiti velik dio vrijednosti, ili čak nestati u potpunosti ukoliko Grčka napusti evrozonu i prijeđe na drahmu.

Isto pitanje muči i investitore na financijskom tržištu. Na berzi su tako sve jače i spekulacije da bi Grčka u slučaju da ostane bez gotovine umjesto evra u opticaj mogla pustiti vrijednosne kupone.

Profesor Janis Joanidis je kazao da opasnost od potpunog odliva kapitala iz banaka predstavlja veliki rizik za zemlju, ali i cijelu evrozonu. Prema njegovom mišljenju, Evropska centralna banka bi trebala garantovati depozite koje drže kreditori u ovoj regiji, kako bi se spriječilo daljnje širenje “zaraze”. 

“Samo se djelima može spriječiti pustošenje banaka, ne riječima”, dodao je.

Podsjetimo, Grci će sredinom sljedećeg mjeseca opet morati na izbore, na kojima će zapravo odlučiti o tome hoće li zemlja napustiti evrozonu i ukinuti postojeće Beilaut programe. Ankete govore da najveće šanse za pobjedu ima radikalno ljevičarska koalicija Siriza, koja zagovara obustavu politika štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana