Grčka odustala od referenduma

Glas Srpske
Grčka odustala od referenduma

ATINA - Grčka je odustala od plana da održi kontroverzni referendum o članstvu zemlje u evrozoni koji je prijetio da dovede do krize evropskog bloka, saopštilo je u petak grčko Ministarstvo finansija, prenijele su agencije.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos dao je to obećanje u telefonskim razgovorima s predsjedavajućim evrozone Žan-Klodom Junkerom, evropskim komesarom za ekonomiju i monetarna pitanja Olijem Renom i njemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, navedeno je u saopštenju grčkog Ministarstva finansija.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu ublažio je u četvrtak, poslije burne rasprave u parlamentu, stav o referendumu i ponudio da razgovara sa opozicijom o rješavanju krize u zemlji.

Papandreu je rekao da referendum o pomoći koju je ponudila EU nikada nije bio svrha sam po sebi.

Grčki poslanici u petak uveče trebalo je da glasaju o povjerenju vladi Papandreua, što predstavlja posljednji čin političke drame koja je uzdrmala evropske partnere Grčke i izazvala haos na svjetskim berzama.

Papandreuova sudbina zavisi i od njegovih poslanika, jer njegova socijalistička partija PASOK ima tijesnu većinu u parlamentu - 152 od 300 poslaničkih mjesta.
Papandreu je u četvrtak pozvao na formiranje "vlade konsenzusa" koja bi izvukla zemlju iz krize i primijenila odredbe plana Evropske unije za izbjegavanje državnog bankrota.
Djeluje da se Papandreu ovom izjavom približava poziciji konzervativnog opozicionog lidera Antonisa Samarasa, koji je podršku planu za izvlačenje Grčke iz dužničke krize uslovio formiranjem vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim izborima.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi poručio je na samitu G20 u Kanu da je evro srce Evrope.

Sarkozi kaže da evrozona mora da pošalje "vjerodostojnu poruku" svijetu te da to mora biti učinjeno vrlo brzo.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da članice EU nisu dovoljno aktivne u donošenju odluka koje bi stabilizovale ekonomsku situaciju u zoni evra.

Sporazum

Vlade članica G20 potpisale su u petak u Kanu sporazum kojim je predviđeno da zajedno rade na sprečavanju prekograničnog izbjegavanja plaćanja poreza.

Vlade G20 su zvanično odobrile taj sporazum, koji bi zemljama s nedostatkom gotovine mogao da pomogne da pribave desetine milijardi dolara poreskog prihoda, prenijele su agencije.

Članice G20 razmatraju i mogućnost ulivanja milijardi dolara u svjetsku ekonomiju posredstvom MMF-a da bi se ublažilo pomanjkanje globalne likvidnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana