Grčka neće otići za tanjir čorbe

Glas Srpske
Grčka neće otići za tanjir čorbe

SOLUN - Grčki premijer Jorgos Papandreu rekao je da vlada neće odustati od najavljenih mjera štednje i dodao da će demantovati sve koji se klade na propast zemlje i one koji bi da je kupe za "tanjir čorbe".

On je obećao da će u potpunosti ispuniti obećanja data kreditorima i da zemlju neće "dovesti u opasnost", prenijele su agencije.

- Sprovešćemo sve važne promjene i reforme koje su potrebne našoj zemlji već godinama - rekao je Papandreu na 76. međunarodnom sajmu, koji je otvoren u subotu uveče u Solunu.

On je dodao da Grčka ne može prekinuti napore na pola puta jer, ako to uradi, onda će sav dosadašnji trud biti uzaludan.

- Odlučili smo da se borimo da zemlja izbjegne katastrofu i da zadrži evro. Svako odgađanje i oklijevanje opasno je za zemlju. Demantovaćemo sve koji se klade na propast naše zemlje, na to da će Grčka ispasti iz zone evra, i one koji bi da je kupe za tanjir čorbe - rekao je on i najavio da će radi oporavka privrede smjesta biti pokrenuto traganje za naftom i gasom u Jonskom moru, na zapadu Grčke, i južno od ostrva Krit.

Analitičari kažu da je svrha govora grčkog premijera da uvjeri EU i MMF, koji su sve više nezadovoljni sporim reformama, da će Grčka nastaviti sa nepopularnim mjerama.

Nezadovoljstvo naroda zbog mjera štednje kulminiralo je u subotu uveče sukobima policije i demonstranata u Solunu, gdje je uhapšeno više od 100 ljudi.

Najmanje 20.000 ljudi pridružilo se protestima u Solunu u kojima su učestvovali članovi sindikata, studenti, anarhisti, taksisti i fudbalski navijači.

Policija je bila primorana da upotrijebi suzavac da bi rastjerala oko tri hiljade taksi vozača, koji su protestovali protiv namjere vlade da otpočne sa slobodnim izdavanjem licenci za taksiste.

Sukobi su zabilježeni i na protestima ispred grčkog parlamenta u Atini.

U Grčkoj će iduće sedmice biti nastavljeni protesti raznih sindikalnih udruženja, koja se protive novim, rigoroznim mjerama vlade koje se tiču smanjenja plata i penzija, privatizacije javnog sektora i ukidanja radnih mjesta.
Vlada premijera Jorgosa Papandreua ove nepopularne mjere preduzima s ciljem izlaska iz finansijske krize, u dogovoru sa kreditorima, MMF-om i EU, koji ove uslove postavljaju kako bi Grčkoj odobrili kredite.

Zemlje evrozone najavile su u julu pomoć od 109 milijardi evra Grčkoj, pored 110 milijardi odobrenih prošle godine.

Bankrot

Istovremeno, potpredsjednik vlade i ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos odlučno je odbacio glasine o navodnom bankrotu Grčke.

- Nije prvi put da se pojavljuje taj organizovani talas glasina o navodnom bankrotu Grčke. Radi se o jednoj neukusnoj igri, organizovanom spekulisanju koje je okrenuto protiv evra i evrozone u cjelini - istakao je Venizelos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana