Grčka ne ispunjava uslove za pomoć

Glas Srpske
Grčka ne ispunjava uslove za pomoć

BEČ/ATINA - Grčka izgleda ne ispunjava uslove za dobijanje paketa strane finansijske pomoći, izjavio je član savjeta Evropske centralne banke (ECB) Evald Novotni.

- Grčka očigledno nije ispunila uslove - rekao je Novotni i dodao da će pitanje privatizacije biti najosjetljivija tačka u ispunjavanju programa na koji se ranije obavezala vlada u Atini - prenijele su agencije.

Izjava Novotnija je, prema svemu sudeći, prva javna potvrda da je udruženi inspekcijski tim, u kojem su eksperti Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije (EK) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pronašao nedostatke u realizaciji ranije odobrenog spasonosnog programa za Grčku.

Izvori iz grčke vlade potvrdili su da nadzorni tim EK, MMF-a i ECB, koji je prošle sedmice doputovao u grčku prestonicu, "pritiska Atinu da smanji javnu potrošnju da bi nadoknadila eventualni manjak prihoda u toku ove godine."
Zvaničnik grčke vlade je ukazao na zabrinutost članova nadzornog tima, "zbog velikog rizika da ciljani prihodi neće biti dostignuti i usljed toga vrše pritisak da se poveća štednja".

Predviđeno je da Grčka dobije idućeg mjeseca 12 milijardi evra eksterne finansijske pomoći, a koja joj je neophodna za podmirivanje 13,7 milijardi evra dugova koji dospijevaju za naplatu. Strani inspektori treba, između ostalog, da procijene da li će Grčka dobiti petu tranšu iz zajma za spasavanje od 110 milijardi evra koji su joj prošle godine odobrili EU i MMF da bi izbjegla bankrot.

Tim inspektora takođe treba da utvrdi da li bi Atini trebalo ublažiti uslove tog zajma, ili joj odobriti novu pomoć kako bi izbjegla restrukturisanje duga.

Širenje krize

Uprkos spasavanju Grčke, Irske i Portugalije, opasnost od dužničke krize nije prošla, i nije isključena mogućnost njenog širenja, upozorio je Međunarodni monetarni fond, prenijeli su portali.

Navode da bi kriza mogla da se proširi na vodeće članice zone evra i ekonomije u usponu u istočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana