Grčka kriza kroji kurs evropske valute

Glas Srpske
Grčka kriza kroji kurs evropske valute

LONDON - Grčka dužnička kriza i dalje "kroji" kurs evra i cijene akcija na evropskom tržištu, a investitori sa pojačanom pažnjom iščekuju najavu novih mjera štednje Atine i potez moćnih članica evrozone kako bi se izbjegao finansijski slom širih razmjera.

Investitori navode da su najviše zaokupljeni izvještajima u kojima se postavlja pitanje da li su Njemačka i Francuska, dvije najveće privredne sile "evrolenda", spremne da finansijski pomognu Grčku i hoće li Atina pristati na nove, oštre mjere štednje da bi što prije svela u podnošljive okvire ogroman budžetski deficit, javlja Tanjug.

Evro je juče na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu vrijedio 1,3540 dolara. Istovremeno je "zelena valuta" na istom tržištu razmjenjivana za nešto više od 89 jena, 1,0803 švajcarska franka i 1,4968 za funtu sterlinga.

Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren upozorio je grčke vlasti da je nastupio presudan trenutak u kojem moraju da pooštre mjere štednje, kako bi izašle na kraj sa budžetskim deficitom koji ugrožava države evrozone.

Grčki premijer Jorgos Papandreu trebalo bi danas da o mjerama za smanjenje budžetskog deficita diskutuje na sjednici vlade, dok će 5. marta o sve težoj finansijskoj situaciji u zemlji razgovarati i sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

- Nove mjere trebalo bi da budu objavljene svakog trenutka i uključiće povećanje poreza na dodatu vrijednost, posebne takse na cijene goriva i duvana, kao i dalje kresanje zarada zaposlenih u javnim službama - procjenjuju ekonomski analitičari.

Taksisti

Grčki vozači taksi vozila juče su blokirali atinske ulice, protestujući zbog nastojanja vlade da na uštrb plata radnika zadobije podršku članica evrozone.

Najveći sindikat radnika u javnom sektoru u Grčkoj (ADEDI) pozvao je na jednodnevni štrajk 16. marta,  kao znak protesta zbog novih mjera štednje koje vlada namjerava da objavi kako bi zemlja izašla iz dužničke krize. ADEDI sa sindikatom radnika iz privatnog sektora GSEE predstavlja oko 2,5 miliona radnika, što je polovina radne snage u Grčkoj, javile su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana