Grčka: Kontrolori leta u štrajku

Tanjug
Grčka: Kontrolori leta u štrajku

Atina - Kontrolori leta u Grčkoj stupili su danas u četvoročasovnu obustavu rada koja će dovesti do poremećaja u aviosaobraćaju u zemlji, prenosi Tanjug.

Kontrolori leta neće raditi od 12 do 16 časova po lokalnom vremenu, izjavio je generalni sekretar sindikata Serafim Petru grčkoj agenciji ANA.

Tokom štrajka kontrolora neće biti letova ka Grčkoj, ni iz zemlje, što će dovesti do otkazivanja letova ili njihovog odlaganja, prenosi list “Ekatemerini”.

Grčka agenacija, međutim, navodi da će se na aerodromima obavljati, pored hitnih, i međunarodni letovi.

Štrajk grčkih kontrolora dio je akcije solidarnosti sindikata zaposlenih u javnom sektoru - ADEDY u znak podrške sa nastavnicima srednjih škola koji su u sporu sa Vladom oko uslova rada.

Štrajk su iz istog razloga za danas najavili i članovi sindikata zaposlenih u privatnom sektoru - GSEE, a ako se obistini i njihova najava, u Grčkoj će danas u obustavi rada biti dva najveća radnička sindikata.

Zaposleni u javnom sektoru i prije dva dana su štrajkovali u znak protesta zbog odluke zbog odluke Vlade u Atini da, uvođenjem civilne mobilizacije, zabrani nastavnicima srednjih škola da obustave rad.

Prosvjetari odustali od štrajka

Nastavnici u grčkim školama odustali su rano jutros od namjere da organizuju štrajk dok budu trajali prijemni ispiti na fakultetima.

Međutim, oni su morali da se vrate na posao i zbog odluke grčke Vlade da ih, uvođenjem civilne mobilizacije, primora da se vrate na posao.

- Imamo kolege koje su suočene sa otkazima, ne želimo da unesrećimo njihove porodice - izjavio je predsjednik sindikata prosvjetara Nikos Papahristos.

Sindikat je takvu odluku donio poslije sastanka, koji je održan kasno sinoć, a na kome je zaključeno da ne postoji neophodna većina za štrajk, koji je trebalo sutra da bude organizovan.

Sud je ranije odbio zahtjev tog sindikata da se suspenduje odluka Vlade o uvođenju civilne mobilizacije.

U međuvremenu su najveći sindikati u zemlji odbacili poziv sindikata prosvjetnih radnika da sutra zajedno organizuju generalni štrajk.

Umjesto toga, sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru - ADEDY i GSEE, najavili su za danas četvoročasovnu obustavu rada.

Nastavnički sindikat se protivi najavljenim otkazima, obaveznim premještanjem nastavnika na nova radna mjesta u zabačenije dijelove zemlje, kao i produžetku radnog vremena.

Nastavnici se protive i najavljenom zatvaranju i spajanju škola, kao i obaveznim evaluacinom planovima za nastavnike, za koje tvrde da će biti sačinjeni na osnovu političkih kriterijuma, a ne prema zaslugama.

Plate zaposlenima u prosvjeti su do sada u više navrata smanjivane, kao rezultat oštrih mjera štednje, usvojenih na zahtjev međunarodnih kreditora.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond obavezali su se da će Grčkoj, koja prolazi kroz šestu godinu recesije, pomoći sa 240 milijardi evra, počevši od 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana