Grčka izbjegla bankrot

RTS
Grčka izbjegla bankrot

ATINA - Vlada Grčke, koja se nalazi u dužničkoj krizi, potvrdila je danas da je postignut dogovor o razmejni obveznica sa privatnim investitorima, zahvaljujući kome bi trebalo da smanji dugove, prenosi RTS.

Grčko ministarstvo finansija saopštilo je da je sporazum prihvatilo 85,8 odsto domaćih kreditora, dok je među manjinskim, stranim investitorima dogovor prihvatilo njih 69 odsto.

Vlada je, međutim, do 23. marta produžila rok do koga strani kreditori mogu da se pridruže dogovoru.

Dosadašnjim dogovorom obuhvaćeno je 172 milijarde evra duga, a investitori će preuzeti ukupni gubitak od najviše 74 odsto.

Cilj zamjene obveznica je da privatni vlasnici prihvate da se vrijednost njihovih obveznica prepolovi, a u zamjenu će dobiti nove obveznice, sa uslovima otplate povoljnijim za Grčku.

Da privatni investitori nisu privatili zahtjev Vlade, Grčka bi vjerovatno morala da proglasi bankrot za manje od dve nedjelje, kada na naplatu dospijeva veliki paket obveznica.

- To bi bio katastrofalan scenario. Mislim da niko nije spreman da se suoči sa posljedicama ako dogovor propadne - kaže ekonomista Petrakis Panagiotis.

Ministar za razvoj Grčke Ana Dijamantopulos istakla je da je ovo ključan dan za ekonomsku budućnost Grčke.

- Veliki smo optimisti jer je urađeno mnogo toga – rekla je ona.

Do sinoć su zamjenu prijavile banke, penzioni fondovi i ostali investitori koji drže više od polovine od 206 milijardi evra državnog duga.

Vladu su neprijatno iznenadili penzioni fondovi policajaca i novinara, koji su odbili da učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana