Grčka ima podršku Evropske unije

Glas Srpske
Grčka ima podršku Evropske unije

BRISEL - Ministri finansija evrozone složni su u namjeri da se Grčkoj ponudi novčana pomoć, vjerovatno u obliku bilateralnih zajmova, da bi izašla iz najveće budžetske krize koja je ugrozila stabilnost zajedničke valute.

Ministri su na sastanku u Briselu u ponedjeljak uveče postigli dogovor da ponude novčanu pomoć Atini, ali odbijaju da iznesu pojedinosti, prenio je Tanjug.

Šef grupacije država evrozone i premijer Luksemburga Žan Klod Junker rekao je da se nada da Grčkoj uopšte neće biti potrebna pomoć da izađe iz krize, naglasivši da drastične mjere štednje koje je vlada u Atini već preduzela, a koje uključuju zamrzavanje plata u javnom sektoru, imaju punu podršku Evropske unije.

- Evrogrupa želi da naglasi da grčke vlasti nisu zatražile finansijsku pomoć drugih članica evrozone. Mislimo da će mjere konsolidacije koje je preduzela grčka vlada znatno popraviti fiskalnu poziciju te zemlje - rekao je Junker i dodao da će konačan okvir sporazuma koji je postignut, biti predstavljen na samitu EU 25. i 26. marta.

Ministri finansija isključili su mogućnost kreditnih garancija Grčkoj, čija će vlada tokom godine morati da pozajmi oko 54 milijarde evra na međunarodnim nivou kako bi namirila razliku između budžetskih prihoda i rashoda.

Iz Brisela je stigla i poruka da pomoć Atini neće biti jeftina, odnosno po povlašćenim uslovima, te da cilj nije ponuda novca po prosječnim kamatnim stopama u evrozoni, već stabilizacija čitave zone.

Pravila evrozone zabranjuju da jedna članica preuzme dug druge, tako da većina analitičara već sada govori da će ponuđena pomoć Atini najvjerovatnije biti u obliku bilateralnih pozajmica.

Atina je prošle sedmice objavila mjere za novo stezanje kaiša da bi do kraja godine uštedjela 4,8 milijardi evra.

Članice evrozone

Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren rekao je da je na sastanku u Briselu bilo riječi i o drugim članicama evrozone koje se bore sa velikim budžetskim deficitima. Ren je naglasio da je potrebno pojačati koordinaciju ekonomske politike u evrozoni, kao i da se moraju stvoriti preduslovi da zemlje sa tekućim suficitom izvrše strukturne reforme svojih privreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana