Grčka: Generalni štrajk zbog gašenja televizije

Agencije
Grčka: Generalni štrajk zbog gašenja televizije

Atina - U Grčkoj je u ponoć počeo generalni štrajk zbog odluke Vlade da ugasi državnu televiziju ERT i tako ostavi bez posla 2.700 ljudi, prenose agencije.

Trgovinski sindikati i svi grčki mediji učestvuju u štrajku, a tokom dana planirani su protesti.

Premijer Antonis Samaras brani svoju odluku kao mjeru štednje, navodeći da je ERT “simbol trošenja i nedostatka transparentnosti”.

Vlada je u ponedjeljak saopštila da će privremeno ukinuti državnu televiziju i radio, a signal stanice, koja kao radio postoji od 1938, a kao televizija od 1966. godine, ugašen je u utorak ujutro.

Novinari su odbili da napuste centrale u Atini i Solunu, gdje nastavljaju protest uz podršku više hiljada pristalica, emitujući program preko interneta i kanala Komunističke partije.

U međuvremenu, Vlada je predstavila novi zakon na osnovu kog će formirati radio-televiziju pod nazivom Novi helenski radio, internet i televizija (NERIT) umjesto ERT.

Samaras ističe da zatvaranje ERT-a nije dio kreditnih obaveza Grčke, a i Evropska komisija je negirala da je to bio njen zahtjev u okviru budžetskih mjera štednje.

EU je saopštila da ne dovodi u pitanje odluku grčke Vlade, ali da državna radio-televizija predstavlja “sastavni dio evropske demokratije”.

Sa svih strana stiže podrške grčkim novinarima, a briselska televizija Tele Brisel zamijenila je u utorak svoj logo znakom “ERT Solidarnost”.

Podršku grčkim kolegama uputila je i bugarska nacionalna televizija i radio BNT i BNR, kao i Udruženje slovenačkih novinara, te novinari i uprava austrijske državne televizije ORF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana