Grci vrijedniji od Njemaca!

RTS
Grci vrijedniji od Njemaca!

Berlin - Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto je Njemačka u većoj mjeri uspjela da izbjegne negativne efekte ekonomske krize koja je zahvatila Evropu možda se krije u činjenici da su posljednjih godina Njemci počeli da rade duže, ali, paradoksalno, kraće od prosjeka u Evropskoj uniji, dok Grci imaju najdužu radnu nedjelju.

Njemački Savezni zavod za statistiku objavio je istraživanje u kojem se navodi da, u poređenju sa zaposlenima u drugim zemljama Evropske unije, Njemci rade kraće – oko dva sata manje od prosjeka EU.

Najkraću radnu nedjelju imaju Holanđani koji rade 30,5 sati, a najdužu radni nedjelju imaju Grci.

Oni u prosjeku rade 42,1 sat nedjeljno, ali je očigledno da je broj formalnih radnih sati jedno, a stvarna produktivnost nešto sasvim drugo, ocjenjuju analitičari.

Rad noću i vikendom postao je normalna stvar za mnoge Njemce.

Tako trenutno čak četvrtina Njemaca radi i subotom, dok je prije 15 godina šest dana u sedmici samo 18,8 odsto Njemaca radilo, prenosi štampa u Njemačkoj.

Nedjeljom je prošle godine radilo 14,5 zaposlenih u Njemačkoj, dok je početkom devedesetih taj udio iznosio deset odsto. Zavod napominje da svaki deseti zaposleni u Njemačkoj radi i noću.

Oni koji su u Njemačkoj zaposleni na puno radno vrijeme u prosjeku su prošle godine imali radnu nedjelju od 40,7 sati, što označava porast od 40 minuta u odnosu na sredinu devedesetih.

Statistika pokazuje da je prosječno nedjeljno radno vrijeme u Njemačkoj u posljednjih 20 godina, zapravo, skraćeno za oko tri sata, ali to se objašnjava većim brojem zaposlenih na kraće radno vrijeme. Njihov broj se za dve decenije udvostručio.

Ukazuje se i da se 90 odsto Njemaca izjasnilo da su zadovoljni na svom radnom mjestu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana