Grci na najavu novih otpuštanja odgovaraju štrajkom

Glas Srpske
Grci na najavu novih otpuštanja odgovaraju štrajkom

ATINA - Sindikati u Grčkoj za danas su zakazali 24-časovni generalni štrajk kao odgovor na nove mere štednje i najavljeno otpuštanje 15.000 radnika iz javnog sektora u tekućoj godini, prenose agencije

U finansijskoj krizi koja trese Grčke već dve godine do sada su radna mesta u javnom sektoru bila zaštićena.

Grčka je pod pritiskom međunarodnih kreditora da pristane na nove mere štednje kako bi dobila drugi spasilački paket zajmova od 130 milijardi evra od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), i tako izbegla bankrot.

Ministar za reformu javnog sektora Grčke Dimitris Repas rekao je da će broj zaposlenih u državnoj službi biti smanjen na osnovu novog zakona.

Prezadužena Grčka od maja 2010. održava solventnost zahvaljujući tranšama iz paketa zajmova od 110 milijardi evra koji su joj dali međunarodni kreditori.

U oktobru prošle godine, kada je postalo jasno da novca za sprečavanje bankrota Grčke neće biti dovoljno, odlučeno je da ta zemlja dobije i drugi paket zajmova.

Odobravanje tog paketa uslovljeno je merama štednje i postizanjem sporazuma o otpisu 100 milijardi evra duga s bankama i drugim privatnim vlasnicima grčkog duga.

Pregovori s privatnim investitorima nisu završeni. Investitori treba da pristanu na zamenu grčkog duga isplatom u gotovini i novim obveznicama koje vrede upola manje od onih koje su kupili, kao i na duži rok otplate i manje kamate na dužničke hartije.

Grčki zvanični očekuju da privatni investitori pristanu na smanjenje duga za do 70 odsto.

Zvanična Atina već je pristala na smanjenje rashoda u 2012. za 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 3,3 milijarde evra, unapređenje konkurentnosti smanjenjem zarada i drugih troškova rada i dokapitalizaciju banaka bez nacionalizacije.

Kreditori od Grčke traže i smanjenje troškova za odbranu, zdravstvo i socijalno, kresanje minimalnih plata, kao i otpuštanja u javnom sektoru koji broji 750. 000 zaposlenih.

Ministar Repas kazao je da će smanjenje broja državnih službenika biti vezano za restrukturiranje u svakom mninistarstvu, ali nije objavio detalje plana nove organizacije rada u ministarstvima.

U međuvremenu, u Atini traju pregovori grčkih zvaničnika i inspektora za dug te zemlje iz EU, MMF-a i Evropske centralne banke.

Grčka je u petoj godini recesije sa stopom nezaposlenosti od rekordnih 19 odsto.

Vlada u Atini je već sprovela niz mera štednje, uključujući znatno smanjenje plata i penzija, povećanja poreza i podizanje granice za penzionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana