Grci kupili B92

Glas Srpske
Grci kupili B92

BEOGRAD - Grčka kompanija "Astonko" Stefanosa Papadopulosa postala je većinski vlasnik poznate srpske medijske kuće B92.

Iz kompanije je saopšteno da je Upravni odbor B92 na sjednici u četvrtak prihvatio da grčki "Astonko" dokapitalizacijom preuzme 84,99 odsto akcija ove medijske kuće, javili su srpski portali.

Akcije Grcima prodali su Slobodan Vučićević i američka kompanija MDLF.

- Dosadašnji dugogodišnji akcionar, švedski investicioni fond "East Capital", preko svoje kompanije "Salink" pribavio je dodatna sredstva u saradnji sa grčkim partnerom kompanijom "Lake Bade", koja je u vlasništvu Stefanosa Papadopulosa, sa kojim je formirana zajednička kompanija "Astonko" - navedeno je u saopštenju B92.

Glavni i odgovorni urednik B92 ostaje Veran Matić, koji je od sada i predsjednik Upravnog odbora.

U saopštenju iz B92 dodaje se da je kompaniji bila potrebna dokapitalizacija kojom će finansijska sredstva biti usmjerena za dalji razvoj medijske kuće u periodu ekonomske krize, koja se negativno odražava i na medijsko tržište.

- "B92 Trast" kao akcionar ostaće isključivo zadužen za vođenje uređivačke politike informativnog programa kuće. Dokapitalizacija će omogućiti da se očuva kontinuitet uređivačke politike koja je nezavisna, zasnovana na visokom stepenu profesionalizma i odgovornosti i na visokoj društveno odgovornoj svesti - kažu u B92.

Dodaju da u domenu odgovornosti "B92 Trasta" ostaje i rad Fonda B92, Sektora za korporativnu društvenu odgovornost i Kulturnog centra "Reks". Televizija B92 počela je sa radom 6. oktobra 2000. godine, a prije toga preduzeće B92 djelovalo je kroz Radio B92.

Vlasnička struktura

Poslije dokapitalizacije vlasničku strukturu B92 čine "Astonko" d.o.o. sa 84,99 odsto akcija, "B92 Trast" (dosadašnji akcionar kojim upravljaju osnivači i menadžeri medijske kuće) imaju 11,35 udjela u kompaniji, dok mali akcionari drže 3,66 odsto ove medijske kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana