Grci bježe od bankrota

Glas Srpske
Grci bježe od bankrota

ATINA - Grčki parlament usvojio je juče Zakon o sprovođenju u srijedu odobrenih petogodišnjih mjera štednje, strogih i nepopularnih, ali neophodnih da bi Grčka dobila novu pomoć EU i MMF i izbjegla bankrot.

Vlada socijaliste Jorgosa Papandreua dobila je podršku 155 od ukupno 300 poslanika parlamenta koji su juče glasali za zakon o implementaciji mjera štednje. Čak 136 poslanika bilo je protiv.

Atina je juče bila mirna, a pred parlamentom, na trgu Sintagma, gdje su se u noći između srijede i četvrtka odigrali žestoki okršaji demonstranata i policije, juče nije bilo demonstranata.

Jedino što je juče podsjećalo na burnu noć je vazduh koji je bio pun ostataka suzavca, pa Atinjani pored parlamenta prolaze sa maskama i maramama na licu.

Opozicija je juče optužila policiju zbog prekomjerne upotrebe suzavca u vrijeme dvodnevnog štrajka.

Prema izvještajima pojedinih lokalnih medija, posljedice suzavca najžešće je osjetila grupa od nekoliko stotina Atinjana, ostali blokirani u hodnicima metroa Sintagma, gdje su se sklonili tokom jednog od obračuna demonstranata i policije.

U bolnice se zbog respiratornih problema javilo više od 250 ljudi.

Rigoroznim vladinim programom štednje se predviđa smanjenje plata, otpuštanje zaposlenih, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

Mjere bi samo ove godine trebalo da obezbijedi uštede od šest milijardi evra, s tim što će ta suma biti mnogo veća jer se predviđa privatizacija velikih javnih preduzeća.

Usvajanje rigoroznog programa štednje, zajedno sa pratećim zakonima, preduslov je da Atina dobije novu ratu kredita od MMF-a i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 12 milijardi evra - o čemu će se odlučivati 3. jula.

U protivnom, sredinom jula država ne bi bila u mogućnosti da plaća svoje račune pošto će ostati bez sredstava.

Dug

Grčki dug iznosi 340 milijardi evra, odnosno više od 30.000 evra po svakom od ukupno 11,3 miliona stanovnika te države. Sa dugom koji je jednak 150 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Grčka drži dva neslavna svjetska rekorda: najniži kreditni rejting neke države i najveće troškove osiguranja duga.

Grčka istovremeno ima imovinu vrijednu 300 milijardi evra, što po ekonomistima znači da je solventna u onoj mjeri u kojoj je voljna da proda dio te imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana