Gram zlata u RS poskupio na 50 KM

Svjetlana Tadić
Gram zlata u RS poskupio na 50 KM

BANjALUKA - Za gram zlata u Republici Srpskoj potrebno je izdvojiti 50 maraka, što je za oko deset maraka više nego prije mjesec dana, a zlatari to pravdaju rastom cijene ovog plemenitog metala na svjetskom tržištu.

U derventskoj zlatari "Brilijant" rekli su da gram zlata prodaju po cijeni od 50 maraka, te da su cijene morale da "skoče" zbog drastičnog rasta cijena na svjetskim berzama.

- Prije mjesec dana gram zlata je koštao od 40 do 45 maraka, ali smo morali povećati cijene, jer je zlato poskupjelo i na svjetskom tržištu. Prošle godine gram zlata prodavali smo za 35 maraka - rekli su u "Brilijantu".

U zlatari "Safir" iz Pala rekli su da je za gram zlata potrebno izdvojiti 50 maraka, te da se u pojedinim radnjama gram zlatnog nakita prodaje i po 20 maraka višim cijenama.

- Iako su cijene usklađene u većini radnji, ima slučajeva da na pojedinim mjestima za gram zlata treba izdvojiti i 70 maraka - kažu u "Safiru".

Banjalučki zlatari kažu da je rastom cijena zlata na svjetskom tržištu, nakit poskupio i u maloprodaji.

U radnjama koje se bave prodajom srebrenog nakita kažu da gram srebra košta pet maraka.

Cijena zlata na svjetskom tržištu dosegla je novi rekord od 1.261 dolar za uncu, odnosno za 31,1035 grama.

Prema procjenama stručnjaka cijena zlata u ovoj godini mogla bi da dostigne vrijednost od 1.300 dolara, a u idućoj 1.500 dolara za uncu.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da kod domaćih trgovaca zlatom vlada velika fleksibilnost cijena, pod uticajem promjena na svjetskom tržištu.

- Iako su prodavci zlata do sada pratili svaki trend povećanja cijene na svjetskom tržištu, poskupljenjem nakita u maloprodaji, to nije bio slučaj kada je dolazilo do pojeftinjenja ovog plemenitog metala u svijetu - rekao je Grabovac.

Ističe da na cijenu zlata u znatnijoj mjeri utiče i cijena rada, odnosno cijena obrade, tako da vrijednost sirovina nije uvijek presudan faktor za formiranje maloprodajnih cijena zlata kod nas.

Otkup

U zlatarama u RS kažu da je prodaja zlata ove u odnosu na prošlu godinu opala za 50 odsto. Dodaju da se povećalo interesovanje stanovništva za prodaju zlata, odnosno otkup.

- Otkup zlata zavisi od finoće, te od kvaliteta nakita. Za gram zlatnog nakita može da se dobije od 15 do 25 maraka - kažu u zlatarama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana