Gradnja u Republici Srpskoj nije stala

Daliborka Sekulić
Gradnja u Republici Srpskoj nije stala

BANjA LUKA - Iako se od početka godine u Republici Srpskoj bilježi pad investicija u građevinarstvu, kao i manja tražnje za nekretninama, u Privrednoj komori RS kažu da se ne može reći da je gradnja u Srpskoj stala.

U građevinskom sektoru kažu da je kriza najviše pogodila upravo ovu oblast, ali da se pravi rezultati uticaja krize na građevinarstvo mogu sumirati tek kada se izvrše ugovoreni i započeti radovi.

- Činjenica je da su cijene nekretnina već mjesecima u padu i da su investicije u građevinarstvu smanjene, ali gradnja u RS nije potpuno stala. U toku je izvršavanje radova koji su dogovoreni prije početka krize. Pravo stanje u ovom sektoru biće poznato poslije sumiranja rezultata radova u aprilu - kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije građevinskog materijala, stambeno-komunalne i uslužne djelatnosti Privredne komore RS Zoran Grahovac.

U FBiH građevinari su u mnogo težoj situaciji, pa su mnoge firme primorane da otpuštaju radnike, prenijela je Srna. Na području Unsko-sanskog kantona, građevinske firme imaju sve manje posla, a dodatno opterećenje građevinarima predstavlja i sve teža naplata za već urađene poslove. Trgovci nekretninama u ovom kantonu, u posljednjih pola godine, bilježe najmanju prodaju kuća i stanova.

Prema podacima federalnog Zavoda za statistiku, vrijednost građevinskih radova u aprilu u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 23,5 odsto. Cijene nekretnina u Federaciji BiH od početka godine, pale su za, u prosjeku 30 odsto. Razloge za ovakvo stanje, trgovci nekretninama vide u prezasićenosti tržišta i težim uslovima kreditiranja.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u RS, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom tromjesečju ove godine manja je za 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U Zavodu navode da je broj radnika na građevinama u Srpskoj u prva tri mjeseca 2009. godine veći za 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Agencije

U agencijama za promet nekretninama u RS ističu da je sada situacija sa prodajom kuća i stanova mnogo bolja nego prije nekoliko mjeseci. Kvadrat stana u Semberiji kreće se od hiljadu i po do dvije hiljade maraka, a u Banjoj Luci kvadrat stana u novogradnji je između dvije i po do tri hiljade maraka, dok cijene kvadrata kod starih stanova iznose od 1.700 do 2.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana