Gradnja TE Gacko 2 počinje dogodine

Agencije
Gradnja TE Gacko 2 počinje dogodine

Beograd - Izgradnja termoelektrane "Gacko 2" u RS trebalo bi da počne polovinom iduće godine, poručeno je poslije potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na projektu izgradnje između RS i kineskih kompanija "CMEC" i "Čajna poli grup".

Memorandum je u subotu u Beogradu, u ime RS, potpisao ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić u prisustvu predsjednika RS Milorada Dodika, koji se sastao i sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Dodik je naglasio da su Kina i Rusija značajni ekonomski partneri za Srpsku.

- Želimo da radimo sa njima na nekoliko važnih projekata. Zadovoljan sam potpisivanjem memoranduma - rekao je Dodik.

Đokić je naglasio da vjeruje u uspjeh, dok je predsjednik korporacije "CMEC" Čang Čun kazao da je plan kompanije da sredinom iduće godine krene u izgradnju projekta u Srpskoj.

- Potpisivanje memoranduma osnova je za tu saradnju i konkretno za realizaciju projekta. Naš sljedeći plan je da odredimo šta je potrebno na projektovanju i rješavanju finansijske konstrukcije - rekao je Čun.

Dodik je juče, sa najvišim zvaničnicima Srbije i Kine, obišao Železaru Smederevo. On je u petak stigao u Beograd nakon višednevne posjete Rusiji, gdje je učestvovao na međunarodnom ekonomskom forumu. Predsjednik Srpske se sa vlastima Sankt Peterburga dogovorio o nastavku privredne saradnje i otvaranju predstavništva RS u tom gradu do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana