Gradnja staje bez revizije cijena

Milijana Latinović
Gradnja staje bez revizije cijena

BANjALUKA - Građevinci u Republici Srpskoj zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala na svjetskom tržištu trpe štetu koja prelazi 25 odsto po svim potpisanim ugovorima i nisu u mogućnosti da završe poslove po ranije ugovorenim cijenama, zbog čega traže da se u tendere uvrsti odredba o promjeni cijena.

U Privrednoj komori RS ističu da bi se problemi do kojih je došlo zbog poskupljenja materijala mogli prevazići prema propisima Zakona o obligacionim odnosima koji uređuje međusobna prava i obaveze učesnika u građenju, a koji daje mogućnost povećanja ugovorene cijene u zavisnosti od povećanja cijene elemenata.

- Ovaj zakon definiše opcije za ugovaranje cijene po jedinici mjere ili u ukupnom iznosu za objekat, a definisani su i uslovi pod kojima može doći do izmjena povećanja ugovorene cijene - istakli su u Privrednoj komori.

Kada je riječ o građevinskim radovima koje finansira javno preduzeće, lokalna samouprava, institucije Srpske ili BiH, sprovode se tenderi za izbor najpovoljnijih izvođača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH u kojem stoji da se cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati, osim ako to nije navedeno odredbom o promjenjivosti cijena u tenderskoj dokumentaciji, kada se i ta odredba unosi u ugovor o javnoj nabavci.

U preduzećima kažu da je opstanak građevinskog sektora pod upitnikom ukoliko se u tendere ne ugradi odredba o reviziji cijena. Direktor i vlasnik preduzeća “Jokić Invest” iz Zvornika Ivo Jokić rekao je za “Glas Srpske” da su cijene građevinskog materijala skočile u prosjeku za 50 odsto.

- U razgovorima sa predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zatražili smo da se u buduće tendere ugrađuje klizna skala, odnosno da se cijene nivelišu na kraju svakog mjeseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku - pojasnio je Jokić. Dodaje i da je Agencija za javne nabavke pojasnila da Zakon o javnim nabavkama isključivo važi samo dok traje ta procedura, te da danom potpisivanja ugovora na snagu stupa Zakon o obligacionim odnosima.

- Zakon o obligacionim odnosima predviđa da ako su ugovorene fiksne i nepromjenjive cijene, a na tržištu je došlo do poskupljenja većeg od deset odsto, ugovorne strane imaju pravo na izmjenu - objasnio je Jokić.

Na probleme u poslovanju upozorio je i direktor i vlasnik preduzeća “Ehta-R” iz Dervente Dragoljub Ćustić, naglasivši da je najviše poskupjela armatura. 

- Kada se prijavljujemo na tendere za izvođenje radova, konkurišemo po cijenama koje su u tom trenutku aktuelne na tržištu. S obzirom na to da se cijene mijenjaju, a rok izvršenja radova prolongira iz objektivnih razloga, dolazimo u situaciju da nismo u mogućnosti realizovati posao po ranije ugovorenim cijenama. Zakon o javnim nabavkama BiH ne poznaje razliku u cijeni, a Zakon o obligacionim odnosima poznaje tu odredbu i ta pravila su starija na šta mi već odavno ukazujemo. Tražimo da se ta odredba o promjenjivosti cijena ugradi u tendere - rekao je Ćustić.

Refundacija

Ivo Jokić je kazao i da će građevinci zatražiti od Vlade Srpske da im se refundiraju iznosi za poslove koji su završeni u protekle dvije godine.

- Svjesni smo da je to veliki iznos za Republiku i pokušavamo naći model koji će biti prihvatljiv za sve strane, samo da građevinska preduzeća prežive. Smatram da je rješenje za to Kompenzacioni fond - rekao je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana