Gradnja Južnog toka u novembru 2010.

Glas Srpske
Gradnja Južnog toka u novembru 2010.

ANKARA/MOSKVA - Gradnja gasovoda "Južni tok", čiji jedan dio treba da prođe i kroz teritoriju Srbije, može da počne u novembru iduće godine, izjavio je u Ankari ruski vicepremijer Igor Sečin, a prenijele agencije.

Gasovod "Južni tok" treba da se postavi od ruskog do bugarskog, ili rumunskog, dijela crnomorske obale, a zatim produži na sjeveru ka Srbiji i dalje prema Mađarskoj i Austriji, a na jugu prema Grčkoj i jugu Italije.Početak gradnje "Južnog toka" u navedenom terminu je realan, jer bi, kako su potvrdili predstavnici ruske vlade, Turska do 1. novembra ove godine trebalo da odobri obavljanje istraživačkih radova na trasi "Južnog toka", a do početka novembra iduće godine da dozvoli gradnju tog energetskog objekta po turskom podvodnom dijelu Crnog mora.

Kapacitet gasovoda "Južni tok" planiran je na 63 milijarde kubnih metara godišnje, izvještava ruska agencija "Finmarket" i podsjeća da se troškovi gradnje samo morskog dijela tog međunarodnog energetskog objekta procjenjuju na 8,6 milijardi evra. Ukupni troškovi gradnje "Južnog toka" mogli bi, prema različitim računicama energetskih eksperata, da budu dva do tri puta veći, navode ruska glasila.

U Ankari je, inače, potpisan važan rusko-turski gasni sporazum kojim je Moskva uspješno promovisala gasovod "Južni tok" i ostvarila "svojevrsnu pobjedu" u nadmetanju sa konkurentskim gasovodom "Nabuko" kojim bi prirodni gas trebalo da se dopremi u Evropu iz Srednje Azije, zaobilazeći rusku teritoriju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana