Gradnja fabrike “RS silikon” u novembru

Slobodan Dakić
Gradnja fabrike “RS silikon” u novembru

Mrkonjić Grad - Izgradnja fabrike za preradu metal silicijuma “RS silikon” u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada počeće u novembru ove godine i trajaće dvije godine.

To je “Glasu Srpske” potvrdio izvršni direktor kompanije “Metalleghe” iz Breše u Italiji Folja Đanmikele i dodao da će predstavnici ove kompanije danas u Banjaluci potpisati pismo namjere sa Vladom RS i opštinom Mrkonjić Grad o izgradnji ove fabrike, koja će zapošljavati 100 radnika i u koju će biti investirano 30 miliona evra.

Kompanija “Metalleghe” fabriku će graditi u nekadašnjem poslovnom kompleksu Auto-transportnog preduzeća “Udarnik” u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, koji su Italijani kupili od slovenačke firme “MG Simkram”.

Biće to najmodernija fabrike te namjene u Evropi, sa tehnološkim procesom koji ne zagađuje životnu sredinu i čija će se kompletna proizvodnja plasirati na zapadoevropsko tržište.

- Naša kompanije je kupila zemljište u Bjelajcu gdje će graditi fabriku. Idućih dana počećemo sa pripremama za gradnju fabrike. Ako se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, radovi će početi u novembru ove godine i trebalo bi da budu završeni za dvije godine - rekao je Đanmikele.

Istakao je da im je želja da u gradnju fabrike u Bjelajcu budu uključeni domaći potencijal i da zaposlenje dobije lokalno stanovništvo.

- Paralelno sa početkom radova na gradnji fabrike mi ćemo zapošljavati i obučavati radnu snagu za rad u fabrici - rekao je Đanmikele i dodao će na gradnji fabrike biti angažovana domaća građevinska operativa.

Projekat za izgradnju fabrike je veoma zahtjevan, jer se radi o ugradnji najsavremenije tehnologije za za proizvodnju metal silicijuma u Evropi.

- Sva postrojenja i tehnologija su posljednje generacije iz te oblasti u svijetu. Što se tiče ekologije i očuvanja životne sredine biće primijenjeni najviši evropski standardi. Fabrika će imati ugrađene moderne filtere za prečišćavanje nusproizvoda (dima), čija ugradnja košta nekoliko miliona evra. Iz fabrike neće biti otpadnih voda, pošto će fabrika koristiti “zatvoreni” sistem hlađenja bez ispuštanja otpadnih voda u vodotoke - rekao je Đanmikele.

Godišnje će fabrika proizvoditi 15 hiljada tona metal silicijuma.

Sirovina za proizvodnju obezbijediće se uvozom sa prostora Balkana, Turske i Portugalije, a dio sirovine biće sa domaćeg tržišta.

- Kompletna proizvodnja plasiraće se na zapadnoevropsko tržište za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i građevinarstva i metalne industrije. U svijetu postoje četiri fabrike te namjene, pa sa plasmanom naših proizvoda neće biti problema. Naša fabrika će biti jedan od najvećih izvoznika u regiji i po tom osnovu u buyete opštine Mrkonjić Grad i RS slivaće se značajna novčana sredstva - kaže Đanmikele.

Aničić

Načelnica mrkonjićke opštine Divna Aničić je zadovoljna što je konačno došlo do realizacije projekta za gradnju fabrike u Bjelajcu.

- Za našu lokalnu zajednicu to će biti strateški privredni kapacitet, koji će zaposliti 100 radnika i godišnje ostvarivati veliki prihod - rekla je Aničićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana