Gradnja elektrane počinje dogodine

Rade Jelić
Gradnja elektrane počinje dogodine

Ugljevik - Rusija je investirala ili planira da uloži u dugoročne projekte u Republici Srpskoj više milijardi evra, od čega je projekat izgradnje Rudnika i termoelektrane “Ugljevik 3” do sada najveća pojedinačna investicija u regionu, izjavio je šef predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

- Rusi ulažu u Republiku Srpsku jer ima pozitivnu investicionu klimu - rekao je Perović.

Samom izgradnjom međunarodnog gasovoda “Južni tok”, dodao je on, 47 gradova Srpske biće gasifikovano.

- Planirano je da se gasifikuje cijela Srpska do 2016. godine, kada je planirana potrošnja do 260 miliona kubika gasa, dok bi 2017. potrošnja bila veća od 900 miliona kubika, a 2026. godine iznosila bi dvije milijarde kubika gasa - istakao je Perović na prijemu za medije, koji je u Ugljeviku u četvrtak uveče organizovao “Komsar enerdži Republika Srpska” povodom uspješne poslovne godine i nastupajućih praznika.

Planirano je da se privreda Srpske, čija se proizvodnja bazira na korišćenju mazuta ili dizela, prebaci na prirodan gas, što će biti mnogo jeftinije i ekološki čistije gorivo.

- Tako je u Ugljeviku planirano da se gradi kombinovani blok elektrane na gas snage 150 megavata, u čiju će izgradnju “Komsar” uložiti 200 miliona evra - rekao je Perović.

Kao veoma važne započete rusko-srpske projekte on je naveo izgradnju projekta “Gornji horizonti”.

- Srpska ima potpisan memorandum sa ruskom državnom kompanijom “Rus-hidro”, jednom od najvećih hidroenergetskih kompanija u svijetu. Poslije Nove godine treba da počnu konkretni razgovori - pojasnio je Perović.

Siniša Majstorović, direktor “Komsar enerdži RS”, rusko-srpske kompanije koja gradi “Ugljevik 3” i čija je vrijednost 500 miliona evra, rekao je da planiraju da do 15. januara sa kineskom kompanijom “Si-pi-es-si” potpišu ugovor o izgradnji nove termoelektrane po sistemu “ključ u ruke”.

- Do aprila ili maja očekujemo da završimo i nostrifikaciju projektne dokumentacije i građevinsku dozvolu da bismo zvanično počeli gradnju nove termoelektrane - rekao je Majstorović.

On je podsjetio da će kompanija Rašida Serdarova “Komsar enerdži limited” graditi i hidroelektranu “Mrsovo” na Limu i da su tako ukupna ulaganja u izgradnju energetskih objekata u Srpskoj (zajedno sa “Ugljevikom 3”) milijardu evra.

- Najvažnije je da za oba objekta imamo obezbijeđen novac bez pomoći banaka i kreditnih zaduženja - istakao je Majstorović.

Nafta

Vlada RS dala je koncesiju na istraživanje nafte i gasa u RS ruskoj firmi “Jadran nafta”, u kojoj ujedinjeno djeluju “Gaspromnjeft” i “Zarubežnjeft”.

Do sada su, rekao je Perović, završena istraživanja bijeljinske regije i već u februaru ili martu trebalo bi da počnu bušenja.

- Procjene su da u tom dijelu Srpske ima od deset do 30 miliona tona nafte, što je investicija oko 100 miliona evra - rekao je Perović i podsjetio da je ruski “Gasprom” kupio OMV-ove pumpe u BiH, da su Rusi kupili rafinerije u Brodu i Modriči, u koje su uložili više miliona maraka u modernizaciju i povećanje kvaliteta i proizvodnje.

         

 

                                                         

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana