Građevinci stali na zelenu granu

Marina Čigoja
Građevinci stali na zelenu granu

Banjaluka - Obim građevinskih radova u Srpskoj povećan je u prva tri kvartala ove godine za 8,2 odsto u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Građevinarstvo u RS konstantno je bilježilo pad od 2009. godine, a prvi pozitivni pomaci zabilježeni su lani, kada je blagim rastom od 0,8 odsto zaustavljen dugogodišnji negativni trend. Prema podacima Zavoda za statistiku, obim radova u niskogradnji u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 9,6 odsto, a u visokogradnji za 4,9 odsto. Građevinci te podatke uzimaju s oprezom i navode da oni ne znače da ovaj sektor izlazi iz krize. Ističu da je osnovica sa kojom se poredi trenutna aktivnost mala, a da je jedan od mogućih razloga rasta obnova puteva i objekata nakon poplava, što su kratkoročni poslovi.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da bi se stanje u oblasti građevinarstva znatno popravilo ukoliko bi bilo više velikih infrastrukturnih projekata u koje bi bila uključena domaća građevinska operativa i domaći proizvođači građevinskog materijala.

- Dodatne teškoće ovom sektoru predstavljaju i problemi sa neizdavanjem građevinskih dozvola i administrativne barijere. To je posebno izraženo u Banjaluci i na to privrednici ukazuju već duže vrijeme - kazao je Blagojević.

Sekretar Asocijacije za građevinarstvo pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Džemal Kalajdžisalihović kaže da je rast u niskogradnji rezultat, prije svega, velikih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u RS. Kao primjer navodi izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj i Termoelektrane "Stanari".

- Iznenađujući je, međutim, rast u oblasti visokogradnje, s obzirom na to da stanogradnja u cijeloj BiH opada - kazao je Kalajdžisalihović i dodao da je u RS već ugovoren dio poslova i da treba očekivati nastavak rasta u građevinskom sektoru, ali samo u niskogradnji.

Kazao je da kriza ostavlja teške posljedice i da je u prvoj polovini ove godine broj građevinskih firmi u BiH smanjen za više od 200 u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 33.200 preduzeća.

Dozvole

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je broj izdatih građevinskih dozvola u trećem tromjesečju 2014. veći za 19,6 odsto u odnosu na treće tromjesečje 2013. godine. Prema istom izvoru broj predviđenih stanova za gradnju istovremeno je veći za 83,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana