Građevinari opet podbacili

Marina Čigoja
Građevinari opet podbacili

BANjALUKA - Vrijednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine manja je za 2,4 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Vrijednost izvršenih radova u februaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec manja je za 27,9 odsto, a u odnosu na februar 2011. godine manja je za 34,2 odsto, dok je u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2011. godini manja za 65,3 odsto.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Nebojša Balaban rekao je da se pad u ovoj grani koji je počeo krajem 2008. godine nastavlja i dodao da značajan broj građevinskih firmi nema novih ugovora.

- Stanje u građevinarstvu je dosta teško. Posla skoro da i nema, a i ono što ima teško je naplatiti. Jedini izlaz za domaće građevince može da bude nastup na inostranim tržištima, na kojima su građevinske aktivnosti znatno povećane, kao što je Rusija. Osim toga i smanjenje poreskih opterećenja koja su kod nas trenutno jako visoka bilo bi znatno olakšanje za poslovanje - naglasio je Balaban.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin kaže da su izuzetno loši vremenski uslovi u februaru najviše uticali na pad aktivnosti u ovom sektoru.

- Zbog toga je bilo i teško očekivati da će građevinci zabilježiti neke značajnije rezultate. Iako je teško prognozirati šta će se u sljedećem periodu dešavati, postoje neke naznake da bi u ovoj godini mogao da bude zaustavljen pad u građevinarstvu - rekao je Ivaštanin.

On je dodao da se ta očekivanja zasnivaju prije svega na najavama većeg angažovanja domaće operative na infrastrukturnim projektima koji se u RS očekuju u idućem periodu.

Radnici

Prema podacima Zavoda za statistiku broj radnika na gradilištima u februaru 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec manji je za dva odsto.

- U odnosu na februar 2011. godine taj broj je manji za 15,7 odsto, a u odnosu na prosječan broj radnika u 2011. godini manji je za 33,7 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana