Građevinari i dalje nemaju posla

Marijana Miljić
Građevinari i dalje nemaju posla

BANjALUKA - Iako je vrijednost građevinskih radova u Republici Srpskoj u septembru u odnosu na avgust veća za 33 odsto, građevinci kažu da i dalje nemaju posla, kao i da je neizvjestan završetak i već započetih radova.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, vrijednost izvršenih građevinskih radova u septembru u odnosu na prosječnu vrijednost radova u prošloj godini veća je za osam odsto.  

U izvještaju Zavoda navodi se da je vrijednost radova za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani manja za 22 odsto.

Predsjednik Udruženja ekonomista Republike Srpske "SNjOT" Saša Grabovac kaže da je građevinarstvo i dalje u krizi, kao i da loši rezultati ove oblasti negativno utiču i na druge grane.

- Rješenje za građevinarstvo u Srpskoj mogle bi da budu subvencije, povoljni krediti i otvaranje javnih radova. Potrebno je preduzeti ove aktivnosti da bi se pomoglo građevinskom sektoru da se što prije oporavi - kazao je Grabovac i dodao da do kraja godine najvjerovatnije neće doći do značajnog rasta građevinskih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, građevinarstvo u svijetu, koje je u vrijeme krize pretrpjelo značajne gubitke, lagano počinje da se oporavlja, što bi se iduće godine moglo osjetiti i kod nas.

Iako statistički podaci "idu naruku" građevinskom sektoru, u preduzećima kažu da i dalje teško dolaze do posla i da sve teže završavaju započete radove.

U preduzeću "Monting Montaža" iz Bijeljine kažu da je ovo za njih bila teška poslovna godina.

- Trenutno nemamo posla, ali ni ugovora za idući period. Ove godine bili smo prinuđeni da otpuštamo radnike - rekli su u ovoj firmi i dodali da je veliki broj građevinskih preduzeća u ovoj godini propao.

U preduzeću "FMZ - Montaža" iz Laktašima kažu da trenutno nemaju ugovorenih poslova.

- Nadamo se da će se situacija na tržištu popraviti iduće godine i da ćemo opstati - rekli su u "FMZ - Montaži".

Radnici

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, broj radnika na građevinskim radovima u septembru u odnosu na avgust ove godine veći je za 1,3 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj radnika iz prošle godine manji za 4,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana