Građevinare čeka još jedna teška godina

Andrea Simanić
Građevinare čeka još jedna teška godina

Banjaluka - Kada je o građevinarstvu u Republici Srpskoj riječ, cijela 2012. godina bila je veoma loša i teško da će se stanje do kraja ove i početkom iduće godine popraviti, smatraju ekonomisti i privrednici.

- Velikih investicija trenutno nema, a potražnja za stanovima je opala, pa se manje i gradi. "Obični" ljudi se u ovoj ekonomskoj krizi teško usuđuju na podizanje stambenih kredita, jer su nesigurni u svoja radna mjesta, a i rijetki su oni koji ispunjavaju pooštrene uslove kreditiranja u bankama. Ostaje nam samo da se nadamo da će iduće godine biti bolje - rekao je "Glasu Srpske" sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u oktobru ove godine, u odnosu na isti mjesec 2011. godine, manja je za 13,2 odsto, a u odnosu na prethodni mjesec za 13 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS i vrijednost izvršenih radova u periodu od januara do oktobra, u odnosu na isti period prošle godine, manja je za 8,2 odsto.

- Broj radnika na gradilištima u oktobru 2012. u odnosu na broj u 2011. godini veći je za 0,8 odsto, u odnosu na prethodni mjesec za 3,4 odsto. Izvršeni efektivni časovi u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine veći su za 9,1 odsto, a u odnosu na septembar ove godine 11,1 odsto - stoji u izvještaju Zavoda za statistiku RS.

Ivaštanin naglašava da vrijednost građevinskih radova i broj radnika i izvršenih efektivnih časova ne moraju da budu proporcionalni.

- Tu može biti riječi o poslovima koji su u toku još uvijek, pa nisu prikazani da su završeni, može biti da su u pitanju bili i neki poslovi sa rokom, pa je pojačan broj radnika i radnih časova da se izvrše. A dešava se i da je nedovoljna uposlenost radnika, ali preduzeće ih nije otpustilo, jer idućeg mjeseca ima ugovoren posao, gdje će mu trebati radnici - rekao je Ivaštanin.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović rekao je da je teško da će se u sektoru građevinarstva u RS nešto promijeniti na bolje u idućem periodu.

- Gdje nema potražnje, nema ni gradnje. Nema ko da kupuje stanove, jer oni koji imaju kupovnu moć već su se stambeno obezbijedili. Stambeni krediti su nepovoljni i rijetki su oni koji ispunjavaju uslove za dizanje takvih kredita - kazao je Stojanović.

Inostranstvo

U građevinskim firmama koje su angažovane u inostranstvu kažu da imaju mnogo posla, naročito u Njemačkoj. Vrijednost izvršenih građevinskih radova firmi iz Republike Srpske u inostranstvu za prvih devet mjeseci ove godine veća je za 89,5 odsto u odnosu na isti period 2011. godine.

Ipak, prosječna vrijednost izvršenih radova domaćih firmi u inostranstvu ove godine je manja za 11,9 odsto u odnosu na prosječnu vrijednost u 2011. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana