Građani čuvaju 1,7 milijardi KM

Marijana Miljić
Građani čuvaju 1,7 milijardi KM

Banjaluka - Štednja stanovnika Srpske sa tekućim računima na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je oko 1,7 milijardi maraka, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Pokazali su ovo preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

- Štednja građana lani je iznosila oko 1,5 milijardi KM. Stanovnici Srpske u prvom polugodištu ove godine u bankama su, bez tekućih računa, štedjeli 1,3 milijarde maraka, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - kazali su "Glasu Srpske" u Agenciji za bankarstvo.

Dodali su da su stanovnici RS u prvih šest mjeseci prošle godine u bankama čuvali 1,1 milijardu maraka.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH i direktor NLB Razvojne banke Radovan Bajić rekao je da je prvi razlog povećanja štednje u bankama ekonomska kriza.

- Ljudi sve više povjeravaju novac na čuvanje banci, jer se boje još gorih dana. U slučaju još veće krize, novac iz banaka se može uzeti, a s druge strane, može se uvijek povući i uložiti u neku investiciju. Upravo iz ovih razloga stanovnici danas izbjegavaju i bilo kakvo zaduživanje - rekao je Bajić.

On je naglasio da u današnje vrijeme vlada i veliki stepen povjerenja stanovnika Srpske u bankarski sektor. 

Rukovodilac Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Marko Đogo rekao je da štednja stanovnika u RS ima blagi trend rasta od 1997. godine.

 - Samo 2008. godine imali smo povlačenje depozita iz banaka i pad štednje - rekao je Đogo.

On je naglasio da oni stanovnici koji imaju velike zarade izdvajaju i više novca za štednju, dok i oni koji imaju zaradu ispod prosječne plate, takođe zbog bojazni od gorih dana uspijevaju koliko-toliko da odvoje za čuvanje.

On je naglasio da je pozitivno to što štednja u RS raste, ali da ipak iznos novca koji se čuva u bankama nije dovoljan da bude obezbijeđen osnov za jeftinije kreditiranje.

Štednja stanovnika Srpske iz godine u godinu raste, a štednja  na kraju prošle godine iznosila je 1,2 milijarde maraka. To je za 194 miliona maraka ili 18 odsto više u odnosu na kraj 2010. godine, kada se u bankama čuvalo 1,07 milijardi maraka.

Nema velikih štednji

Ekonomisti ističu da, za razliku od velikih štediša koji svoj novac uglavnom čuvaju u renomiranim inostranim bankama, većina stanovništva RS nema velike štedne uloge.

- Oni pokušavaju da i skromnom štednjom koliko-toliko smanje strah od onoga što ih čeka u idućim godinama - ističu ekonomisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana