Govedina iz BiH ponovo kreće u Tursku

Milijana Latinović
Govedina iz BiH ponovo kreće u Tursku

Banjaluka - Izvoz goveđeg mesa biće nastavljen do kraja ove godine, a BiH će moći da plasira u Tursku 3.000 tona iskoštenog mesa što je ulilo nadu uzgajivačima goveda u Srpskoj i FBiH da na kraju godine neće sabirati samo gubitke.

Istakao je juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, koji je nastavak saradnje sa Turcima dogovorio juče u Ankari na sastanku sa ministrom poljoprivrede te zemlje Bekirom Pekdemirlijem.

- Izvoz goveđeg mesa biće nastavljen čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji aranžmana sa Turskom - rekao je Šarović.

Iako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske još čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da u međuvremenu izvoz bude nesmetano nastavljen, kako privrednici iz BiH ne bi trpjeli posljedice čekanja. Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da je na postignuti dogovor o nastavku izvoza vjerovatno uticala i kontramjera BiH koja je zabranila uvoz piletine iz Turske na svoju teritoriju.

- Činjenica je da trgovinu goveđeg mesa sa Turskom treba riješiti na drugačiji način i vjerovatno će se na tome raditi u narednom periodu, jer niti je dobra cijena govedine, niti trenutni uslovi koji otvaraju prostor mešetarima - rekao je Vasić.

Predsjednik Udruženja proizvođača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović kaže da je dogovor o nastavku plasmana goveđeg mesa u Tursku spas u zadnji čas za domaće farmere.

- Sve je postalo ugovorena trgovina, pa tako i plasman goveđeg mesa, a mi ništa ne možemo dogovoriti jer smo u blokadi s obzorom na to da još nije formirana vlast na nivou BiH. Očekujemo plasman govedine po realnoj cijeni, a sve ispod 4,20 ili 4,30 maraka po kilogramu žive vage za nas znači potop proizvodnje - rekao je Mitrović i dodao da proizvođači u Srpskoj već sada imaju dovoljno junadi za klanje da mogu ispuniti kvotu od 3.000 tona mesa koliko je odobreno za izvoz.

Obustava izvoza govedine u Tursku negativno se odrazila na pokrivenost uvoza izvozom u mesnoj industriji BiH u drugom kvartalu ove godine.

Naime, pokrivenost uvoza izvozom pala je za oko 30 odsto jer je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad izvoza goveđeg mesa za skoro 100 odsto. BiH je lani u Tursku plasirala meso i druge klanične proizvode za jelo u Tursku u vrijednosti 40,1 milion maraka, dok je godinu ranije izvoz bio 47,4 miliona KM, a 2016. godine 49,6 miliona KM.

 

Spoljnotrgovinska razmjena

Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

- S obzirom na to da se još čeka formiranje Savjeta ministara BiH i ratifikacija sporazuma odobren je izvoz svega 3.000 tona do kraja godine, a ne 13.000 kako je planirano - rekao je Nemanja Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana