Gorivo u Srpskoj ponovo poskupjelo

Marina Čigoja
Gorivo u Srpskoj ponovo poskupjelo

BANjALUKA - Na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo je već poskupjelo, dok će ostali naftaši nove cijene istaći najvjerovatnije danas.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović istakao je da su zbog dešavanja u Sjevernoj Africi cijene naftnih derivata na svjetskoj berzi posljednjih dana drastično skočile.

- Rafinerije su povećale svoje cijene, tako da se može očekivati da i kod nas dođe do novog poskupljenja, a koliko će ono biti, odlučićemo u toku dana - naglasio je Mitrović.

Na pojedinim pumpama u RS novi cjenovnici već su doneseni.

Banjalučki "Krajinapetrol" cijene je povećao u ponedjeljak i to u prosjeku za četiri feninga.

- "Evrodizel" je koštao 2,18, a nova cijena je 2,22 marke, "super plus 98" je koštao 2,19, a sada 2,23, dok je "benzin 95" koštao 2,15, a sada 2,18 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

Na benzinskim pumpama "Nešković" kažu da će danas doći do povećanja cijena, s obzirom na to da je došlo do poskupljenja goriva u nabavci.

- Gorivo u nabavci je poskupjelo u prosjeku za šest feninga po litru, tako da se očekuje da približno za toliko dođe do poskupljenja i u maloprodaji. Na našim pumpama u Bijeljini "evrodizel" košta 2,12, a benzini između 2,11 i 2,15 maraka, dok je u Banjaluci "evrodizel" 2,16, dok benzini koštaju 2,14 odnosno 2,18 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

Cijena nafte juče ujutro je pala na blizu 105 dolara za barel, izgubivši dio rasta iz prethodnog dana, ali je i dalje blizu najvišeg nivoa od pred kraj 2008. godine.

Sirova nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je u elektronskom poslovanju na njujorškom merkantilnom tržištu juče ugovarana 68 centi u padu, po 104,75 dolara za barel. Nafta marke "brent" juče je u Londonu na tržištu ICE bila 59 centi u padu i ugovarana je po 114,45 dolara za barel.

Cijene benzina u SAD povećane su juče za 33 centa za galon u dvije sedmice, što je najveći dvosedmični skok u istoriji tržišta benzina.

- Oružani sukobi u Libiji potresli su međunarodno naftno tržište i stigli na benzinske pumpe - prenose agencije. Stručnjaci očekuju nastavak rasta cijena nafte.

Ministarstvo

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su istakli da će uskoro predložiti Vladi RS donošenje mjera kontrole cijena naftnih derivata u maloprodaji, da bi se stabilizovalo tržište, zaštitili potrošači i spriječilo monopolsko i dampinško formiranje cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana