Gorivo u nabavci jeftinije, na pumpama skuplje

Marina Čigoja
Gorivo u nabavci jeftinije, na pumpama skuplje

BANjALUKA - Iako je ove sedmice došlo do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata u nabavci, na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj juče su osvanuli novi cjenovnici sa višim cijenama goriva.

Cijene na benzinskim pumpama "Nešković" juče su rasle za tri do četiri feninga.

- Evrodizel kod nas trenutno košta 2,04 marke, a ista cijena je i za benzin 95. U toku dana doći će do poskupljenja svih derivata za tri ili četiri feninga - kazali su u "Neškoviću".

Na pumpama "Krajinapetrola" navode da evrodizel kod njih košta 2,13 maraka, benzin 95 je 2,10, a benzin 98 2,15 maraka.

Cijene na OMV pumpama zasad neće biti korigovane.

- Benzin 95 kod nas košta 2,15 maraka, dok se benzin iz Rafinerije nafte Brod prodaje po cijeni od 2,09 maraka. Evrodizel košta 2,15 maraka - istakli su na ovoj pumpi.

Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata Republike Srpske Vukašin Vojinović kaže da za ovu sedmicu nisu preporučili promjene cijena na pumpama.

- Došlo je do blagog pada cijena u nabavci, međutim, to neće uticati na cijene u maloprodaji tako da ostaju dosadašnji cjenovnici, odnosno gorivo na većini benzinskih pumpi košta između 2,08 i 2,10 maraka - naglasio je Vojinović.

On je istakao da vlasnici benzinskih pumpi nisu ograničeni prilikom određivanja cijena s obzirom na to da je formiranje cijena slobodno.

- Ipak, realna cijena goriva u Srpskoj trenutno je oko 2,10 maraka - naglasio je Vojinović.

Ministarstvo

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ranije su rekli da je Zakonom o regulisanju cijena u Srpskoj predviđeno da se cijene goriva formiraju slobodno.

Prema njihovim analizama, cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj mijenjale su se jednom mjesečno u zavisnosti od značajnije promjene cijena nafte na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana