Gorivo skuplje za pet do sedam feninga

Marina Čigoja
Gorivo skuplje za pet do sedam feninga

BANjA LUKA - Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas će biti skuplje za pet do sedam feninga, iako je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u padu već peti dan zaredom.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović rekao je da je u posljednje tri sedmice došlo do povećanja cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, te da su naftni derivati poskupjeli i u proizvodnji.

- Cijena evrodizela sada će iznositi oko 1,90, dok će se benzini kretati između 1,90 i dvije marke. U posljednje tri sedmice cijene goriva u nabavci povećane su za oko deset feninga, što se automatski odrazilo i na cijene u maloprodaji - kazao je Vojinović.

Dodao je da novi cjenovnici na većini benzinskih pumpi počinju da se primjenjuju od danas.

- Vlasnici pumpi podizaće cijene u zavisnosti od količine zaliha kojima raspolažu, odnosno cijene će biti korigovane nakon što se istroše postojeće zalihe - naglasio je Vojinović.

Cijene nafte na svjetskom tržištu juče su pale i tako negativnu seriju produžile na peti dan zaredom, podstaknute rastom američkih zaliha nafte.

- Barel sirove nafte za isporuke u maju juče je u Njujorku pojeftinio za 91 cent ili 1,1 odsto na 83,43 dolara. Na Londonskoj berzi cijena barela je pala za 57 centi na 84,20 dolara - prenijele su agencije.

Prema očekivanju analitičara Blumberga, zalihe sirove nafte prošle sedmice porasle su za 1,15 miliona barela.

Zalihe nafte u SAD rastu već 11 sedmicu zaredom, što je najduži niz u posljednjih pet godina.

Na cijene je uticao i najnoviji izvještaj Međunarodne energetske agencije (IEA), prema kojem će zemlje izvoznice nafte (OPEC) u ovoj godini snažno povećati proizvodnju.

FBiH

Udruženje prodavaca naftnih derivata FBiH donijelo je prošle sedmice odluku o povećanju rafinerijskih cijena naftnih derivata, objašnjavajući to poskupljenjem barela nafte na svjetskom tržištu. Cijene goriva u maloprodaji u FBiH povećane su tada za tri do četiri feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana