Gorivo skuplje za 12 feninga

Marina Čigoja
Gorivo skuplje za 12 feninga

BANjA LUKA - Stupanjem na snagu Zakona o akcizama cijene goriva u Republici Srpskoj povećane su za 12 feninga tako da evrodizel od danas košta 1,75 maraka, dok su benzini oko 1,80 maraka.

Povećane su i cijene alkoholnih pića koje su u zavisnosti od postotka alkohola poskupjele od pet do 15 maraka po litru, a za 30 feninga do 1,5 marku po kutiji, u zavisnosti od proizvođača, poskupjele su i cigarete. Istovremeno za 0,50 feninga  "skočila" je i cijena  kafe.

- Oni koji imaju zalihe treba da izvrše popis i da to evidentiraju, a svako ko proda gorivo bez akcize vjerovatno će imati problema - kazao je predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Vukašin Vojinović.

Poskupljenje goriva neće uticati na poskupljenje brašna i hljeba u RS.

- Cijene ostaju iste kao i do sada i poskupljenje goriva neće uticati na cijenu hljeba - rekao je predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i funkcioner SNSD-a Dušanka Majkić kaže da je ovaj Zakon jedino što je država mogla uraditi da bi mogla da funkcioniše na različitim nivoima vlasti.

- Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je morala da se odrekne značajnih prihoda od carina i taj dio prihoda se morao nadoknaditi. Uvijek je to udar na džep građana, ali mislim da ovaj put nisu tako značajni iznosi i da poskupljenja ovih proizvoda, osim nafte, neće usloviti neka dalja povećanja cijena - naglasila je Majkićeva.

U Socijalističkoj partiji smatraju da će povećanje cijena koje donosi Zakon o akcizama dodatno opteretiti budžete siromašnih građana u BiH i izazvati socijalne nemire, pogotovo u FBiH.

- Vjerovatno će uslijediti vidni oblici nezadovoljstva građana na cijelom prostoru, a posebno će se dosta teško stanje u FBiH iskoristiti kako bi se proizveo socijalni bunt -  izjavio je Srni predsjednik ove partije  Petar Đokić.

Pucar

Predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista "SWOT" Stevo Pucar smatra da bi primjena ovog zakona mogla imati uticaja na povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, ali da ono, u svakom slučaju ne bi trebalo biti veliko.

- Povećanje akciza je u ovom trenutku najbezbolniji način povećanja javnih prihoda i to je osnovni cilj ovog Zakona - kazao je Pucar.

UIO

Uprava za indirektno oporezivanja u jučerašnjem saopštenju navodi da su obveznici, koji prodaju akcizne proizvode u BiH, dužni da na dan početka primjene Zakona popišu zalihe akciznih proizvoda i da popisne liste u roku od sedam dana od početka primjene novog zakona dostave u Upravu.
Iz Uprave ističu da se na zatečene zalihe mora izvršiti obračun akcize po novim stopama, a razlika između nove i akcize obračunate i plaćene prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstven račun UIO u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana