Gorivo poskupljuje za pet feninga

Marina Čigoja
Gorivo poskupljuje za pet feninga

BANjALUKA - Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo će u idućim danima poskupjeti za najmanje pet feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja vlasnika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

On je istakao da je glavni razlog poskupljenja goriva u Republici Srpskoj skok cijena naftnih derivata u nabavci.

- Prema novim cjenovnicima, evrodizel će koštati između 2,05 i 2,08, a benzini između 2,10 i 2,13 maraka - kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, najjeftinije gorivo u BiH je na benzinski pumpama u Brčkom, zbog veće ponude.

- Gorivo je u FBiH trenutno za pet do sedam feninga skuplje nego u RS. Najniže cijene goriva u Republici Srpskoj su u Semberiji, slijedi banjalučka regija, a najskuplje gorivo prodaje se u Hercegovini - kazao je Vojinović.

Na benzinskoj pumpi "Krajinapetrol" u Banjaluci rekli su da će gorivo idućih dana sigurno poskupjeti, s obzirom na to da je došlo do povećanja cijena u nabavci.

- "Evrodizel 5" kod nas trenutno košta 2,03, a "benzin 95" dvije marke, dok se "super 98" prodaje po cijeni od 2,03 marke. Nove cijene goriva biće više za najmanje tri ili četiri feninga - kazali su u "Krajinapetrolu".

Na benzinskoj pumpi "Nešković" u Bijeljini rekli su da su cijene korigovali još juče.

- Evrodizel je ranije koštao 1,89, a od juče 1,98 maraka, dok je benzin koštao 1,87, a sada košta 1,98 maraka - istakli su na "Nešković" pumpi.

Na OMV benzinskim pumpama u Republici Srpskoj rekli su da je i kod njih došlo do povećanja cijena.

- Kada su u pitanju Banjaluka, Doboj i Prijedor benzini su poskupjeli za jedan fening i sada koštaju 2,03 marke, a evrodizel za dva feninga i trenutno košta 2,05 maraka. U Brčkom, Bijeljini i Šamcu takođe je došlo do korekcije tako da benzini sada koštaju 2,03, a evrodizel 2,01 marku - kazali su na OMV-u.

Nafta

Cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su prvi put u 26 mjeseci prekoračile nivo od 90 dolara za barel, podstaknute snažnom potražnjom zbog zahlađenja u Evropi i SAD, ali i slabijim dolarom. Cijena sirove nafte na tržištu SAD porasla je za 1,04 dolara na 90,42 dolara za barel, dok je na londonskoj berzi nafta poskupjela na 92,54 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana