Gorivo poskupjelo za pet feninga

Marina Čigoja
Gorivo poskupjelo za pet feninga

BANjA LUKA - Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas je skuplje u prosjeku za pet feninga, potvrdio je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

On je rekao da su u posljednje tri sedmice povećane cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i da je došlo do povećanja cijena u proizvodnji u RS, zbog čega je neminovno bilo i poskupljenje goriva za krajnje korisnike.

- Cijena evrodizela sada će iznositi između 1,85 i 1,90 maraka, dok će benzini koštati oko 1,90. S obzirom na to da je cijena nafte od posljednje korekcije cijena u RS znatno porasla, stekli su se uslovi za novo povećanje cijena derivata nafte - kazao je Vojinović.

Dodao je da novi cjenovnici na većini benzinskih pumpi počinju da se primjenjuju od danas, a da će na ostalim pumpama cjenovnici biti promijenjeni u narednim danima.

- Vlasnici pumpi podizaće cijene u zavisnosti od količine zaliha kojima raspolažu, odnosno cijene će biti korigovane nakon što se zalihe istroše - naglasio je Vojinović.

Na benzinskoj pumpi "Krajnapetrol" u Banjoj Luci rekli su da su kod njih cijene goriva povećane još krajem prošle sedmice, te da zbog toga, za sada neće biti novog poskupljenja.

- Cijena "evrodizela" kod nas trenutno iznosi 1,86 maraka, dok benzin košta 1,92 marke - kazali su na ovoj pumpi.

Na pumpi "Ideal petrol" takođe su rekli da su već podigli cijene naftnih derivata.

Gorivo je od juče skuplje i na benzinskim pumpama u Hrvatskoj i to za šest lipa po litru, za koliko je povećana cijena evrodizela. Plavi dizel i lož-ulje poskupjeli su oko devet lipa. Motorni benzini i dizel u Hrvatskoj su skuplji za po osam lipa po litri, prenijele su agencije.

Srbija

Gorivo je prošle sedmice poskupjelo i u Srbiji u prosjeku za 0,91 dinar po litru. Motorni benzini poskupjeli su za oko 0,84 dinara, a dizel za 0,99 dinara po litru, prenijeli su srpski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana