Gorivo pojeftinilo samo na nekim pumpama

Marina Čigoja
Gorivo pojeftinilo samo na nekim pumpama

BANjALUKA - Pojedini vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj ne snižavaju cijene goriva ni kada to predloži Udruženje uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata, tako da na pojedinim mjestima imamo cijene derivata koje su više od dvije marke, dok je realna cijena evrodizela oko 1,90, a benzina između 1,90 i 1,95 maraka.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Vukašin Vojinović i dodao da je očigledno da se određen broj vlasnika pumpi ne ponaša "korektno".

- Određeni broj vlasnika benzinskih pumpi nije snizio cijene goriva, iako smo to predložili, tako da derivate prodaju po deset feninga višim cijenama. Realna cijena evrodizela iznosi 1,90 maraka, dok bi benzin trebalo da košta od 1,90 do 1,95 maraka. Očigledno je da čim predložimo povećanje cijena pojedini vlasnici isti dan izmijene cjenovnike, ali kada treba da snize cijene onda to ne rade. Mi ne možemo na to da utičemo, jer je slobodno formiranje cijena i ne postoji mogućnost da im naredimo da snize cijene - kazao je Vojinović.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Vojin Mitrović rekao je da preporučene cijene nisu obavezujuće, i dodao da su one u Banjaluci značajno više nego u Istočnom dijelu RS.

- U Banjaluci je gorivo i do deset feninga skuplje nego na istoku RS. Ne bih mogao reći zbog čega se vlasnici pumpi tako ponašaju, ali jedan od razloga mogu biti zalihe goriva - kazao je Mitrović.

Na benzinskoj pumpi "Ideal petrol" kazali su da su cijene goriva snižene prije tri dana.

- Po novom cjenovniku evrodizel 4 košta 1,95, evrodizel 5 1,97 a bezolovni benzin 1,99 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

U banjalučkom "Krajinapetrolu" ističu da za sada neće biti nikakvog sniženja cijena.

Na ovoj pumpi evrodizel 4 košta 1,97, bezolovni benzin 1,99, super 98 košta 2,02, evrodizel 5 košta 1,99 maraka.

Na "Nešković pumpi" u Bijeljini bezolovni benzin prodaje se po cijeni od 1,92 maraka, evrodizel 4 po 1,87, dok evrodizel 5 po cijeni od 1,9 maraka.

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je juče za više od dva dolara, jer su podaci o stanju ekonomija u Evropi i Kini izazvali zabrinutost i povećali sumnju o brzini oporavka od krize.
Prema objavljenim podacima, fabrike u Kini su tokom proteklog mjeseca umanjile proizvodnju i usporile zapošljavanje. U Njujorku cijena svijetle sirove nafte manja je za 2,4 dolara i iznosi 71, 93 dolara za barel.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za više od dva dolara po barelu i sada iznosi 72,20 dolara.

Region

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Hrvatskoj od juče su niže za oko 1,7 odsto, koliko je snižena cijena evrodizela. Plavi dizel i lož ulje pojeftinili su za 2,9 odsto.

Cijene benzina i evrodizela snižene su juče i u Sloveniji.

Bezolovni 95-oktanski benzin je pojeftinio za 0,023 evra na 1,192 evra za litar, dok je cijena dizela pala za 0,023 evra na 1,143 evra za litar.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u FBiH snižene su još prošle sedmice, zbog drastičnog pada cijene nafte na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana