Gorivo jeftinije za samo desetak feninga

N. Vranković, M. Milunović
Gorivo jeftinije za samo desetak feninga

BANjA LUKA - Pad cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu, doveo je juče do smanjenja maloprodajnih cijena tečnih goriva i u RS, ali za samo desetak feninga.

Poljoprivredni proizvođači i pekari kažu da uprkos pojeftinjenju nafte, nemaju namjeru da snize cijene svojih proizvoda.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović, istakao je da evrodizel sada košta 2,29 KM, a lož ulje 2,09 KM po litru. Do većih promjena i korekcija maloprodajnih cijena jedino nije došlo kod benzina.

- Drastičnijih pojeftinjenja nafte i naftnih derivata zbog akciza od 0,3 maraka, taksi od 0,15 maraka, prevoza i drugih carinskih obaveza te PDV od 17 odsto, ne može biti - naveo je Vojinović.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragan Bošković, istakao je da bi Vlada RS trebalo da stvori mehanizme kako se u RS ne bi uvozila nafta koja je skuplja nego u susjednim zemljama.

- Cijene nafte i naftnih derivata koje mi uvozimo, mnogo su više nego u Srbiji ili Hrvatskoj. Ni ovo novo pojeftinjenje nafte neće uticati na sniženje cijene drugih proizvoda, kao što bi to trebalo da bude, jer to mnogima neće ići na ruku prvenstveno zbog dobiti - naglasio je Bošković.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac, istakao je da poljoprivrednici ne mogu da snize cijene svojih proizvoda.

- Proizvodi koje imamo u skladištima proizvedeni su kada su nafta i potrebne sirovine bili skuplji, tako da nemamo korist od smanjenja cijena. Neće doći do pada cijena poljoprivrednih proizvoda, ali ni do njihovog porasta - rekao je Usorac i do dodao je da će sniženje cijene nafte imati uticaj na sljedeću sjetvu i žetvu.

On smatra da je dobro to što Vlada pokušava da napravi pritisak na naftnu industriju, u smislu da se snize cijene naftnih derivata.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić, kaže da bez obzira na niže cijene goriva za sada neće doći do pojeftinjenja hljeba i drugih pekarskih proizvoda, jer je cijena brašna ostala ista, odnosno 0,69 maraka po kilogramu.

Barel 92 dolara

Sirova nafta je juče ujutro tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku, pojeftinila ispod 92 dolara za barel što je najveći dvodnevni pad u gotovo četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana