Gorivo jeftinije za pet feninga

Marina Čigoja
Gorivo jeftinije za pet feninga

BANjA LUKA - Gorivo u Republici Srpskoj u toku ove sedmice, pojeftiniće najmanje za pet feninga, pa bi prema novom cjenovniku, "evrodizel" trebalo da košta 1,49 maraka ili manje.

Ovo je rekao predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Srpske, Vukašin Vojinović.

- S obzirom na to da još uvijek ima zaliha na benzinskim pumpama, očekujemo da će se to desiti u ove toku sedmice ili najkasnije do utorka naredne sedmice. "Dizel" bi trebalo da ide ispod 1,3 KM, a benzini će koštati od 1,25 do 1,3 maraka - istakao je Vojinović.

On je rekao da je cijena "evrodizela" na nekim pumpama još uvijek 1,57 KM, pa bi one trebale da snize cijene za najmanje osam feninga.

- Najviše cijene su na pumpama "Petrola" i "Parme", gdje evrodizel košta 1,57 KM, a neke pumpe u Laktašima već su snizile cijenu "evrodizela" na 1,48 maraka. To je ogromna razlika, tako da očekujemo da se vlasnici pridržavaju propisanih marži i da snize cijene. Na pumpama na kojima je gorivo već ispod 1,5 KM, nove cijene mogle bi da budu 1,45 maraka, a možda i koji fening niže - kazao je Vojinović.

Vojinović je rekao da je moguće i novo pojeftinjenje goriva u narednom periodu.

- Činjenica je da se ekonomska kriza veoma odrazila u plasmanu goriva i s obzirom na to da je povećana ponuda, a da je potražnja smanjenja, logično je da dođe i do sniženja cijena - naglasio je Vojinović.

Prema dosadašnjem cjenovniku, "evrodizel" je koštao 1,55 maraka, dok je cijena benzina bila 1,35 maraka.

Barel

Cijene nafte stabilizovale su se juče iznad nivoa od 40 dolara za barel, nakon što su dan ranije porasle četiri odsto. Barel sirove nafte na američkom tržištu košta 40,16 dolara, dok je na tržištu u Londonu njegova cijena 42,51 dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana