Gorivo jeftinije do deset feninga

Marijana Miljić
Gorivo jeftinije do deset feninga

BANjALUKA - Stanovnike Republike Srpske od danas na benzinskim pumpama očekuju niže cijene goriva od pet do deset feninga po litru - rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović.

On je naglasio da je uzrok pojeftinjenja naftnih derivata na pumpama pad cijena goriva u rafinerijama.

- Još uvijek nismo dobili cijene naftnih derivata iz rafinerija, ali na osnovu nekih podataka očekujemo da će se pojeftinjenje goriva kretati u rasponu od pet do deset feninga po litru - rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, cijene evrodizela i super benzina na benzinskim pumpama juče su se kretale od 2,25 do 2,30 KM, dok su za litar bezolovnog benzina stanovnici izdvajali od 2,20 do 2,28 KM.

Mitrović je naglasio da se ne zna da li će u idućem periodu doći do daljeg pada cijena goriva u Srpskoj.

- Ako rafinerije budu pratile sniženje cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, i benzinske pumpe će pratiti taj trend i nastaviti sa daljim formiranjem novih cjenovnika - kazao je Mitrović.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović rekao je da je vrijeme da vozače u RS konačno na benzinskim pumpama dočeka i pad cijena goriva.

- Gorivo će biti jeftinije do deset feninga u odnosu na dosadašnje cijene - kazao je Vojinović.

Cijene sirove nafte na azijskom tržištu juče su "skliznule" ispod 99 dolara za barel pod pritiskom jačanja dolara, koje čini tu sirovinu skupljom za investitore koji posjeduju druge valute.

Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na njujorškom terminskom tržištu ugovarana 84 centa u padu, po 98,81 dolar za barel, nakon što je u petak zaključena na 99,65 dolara, 68 centi u porastu u odnosu na prethodni dan.

Faktori

Vukašin Vojinović je rekao da na formiranje cjenovnika na benzinskim pumpama u Srpskoj utiče više faktora, od kojih je jedan i blizina rafinerije.

- Ako se gorivo transportuje u udaljenija područja od rafinerije, onda će gorivo u tim područjima biti skuplje za dva, tri feninga zbog prevoza - kazao je Vojinović.

On je naglasio da je gorivo u RS jeftinije u onim područjima gdje ima više benzinskih pumpi, što je slučaj u Brčkom i Bijeljini, gdje su cijene naftnih derivata najniže u RS.

- U ovim opštinama gorivo je jeftinije i do pet feninga u odnosu na Banjaluku i druge opštine - kazao je Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana