Gorak med iz uvoza

Milijana Latinović
Gorak med iz uvoza

BANjALUKA - Police domaćih marketa pretrpane su pčelinjim proizvodima iz inostranstva, što potvrđuje podatak da je BiH lani uvezla med vrijedan 3,72 miliona maraka, što je gotovo dvostruko više u odnosu na plasman te ljekovite namirnice.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prošloj godini na domaće tržište stiglo je 468.832 kilograma meda mahom iz Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a manje količine tog proizvoda stigle su iz Turske, Novog Zelanda i SAD-a. Godinu ranije, BiH je uvezla 334.129 kilograma meda vrijednosti 2,56 miliona maraka.

U prošloj godini BiH je izvezla 97.784 kilograma meda vrijednosti 1,9 miliona maraka, a najviše tog proizvoda otišlo je u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Kuvajt. Prema podacima UIO, u 2019. godini izvezeno je 23.355 kilograma meda vrijednosti 377.141 KM.

Domaći pčelari ističu da je prošla godina jedna od najlošijih koju su upisali u svoju dugogodišnju tradiciju bavljenja pčelarstvom.

- Košnice su bile prazne prošle godine i mnoga društva su uginula. Tek sada dolazi nam na naplatu sve to što se dešavalo. Kiša je uništila cvijet bagrema, a kada je trebalo da počne ispaša na livadama, zavladala je suša i medobranja nije ni bilo - rekao je predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Bratunca Marko Živković.

Dodao je da su zalihe iz prethodnih godina već uveliko rasprodali po cijeni od oko 15 maraka, te da med koji se sada može naći na pijacama sigurno nije domaći.

- Nama je ovdje blizu Srbija i imamo informacije da iz Ljubovije dolazi med sumnjivog kvaliteta na naše pijace - rekao je Živković i dodao da je uvozni med već godinama veliki teret za domaće pčelare, jer je pun vještačkog šećera i po kvalitetu ne može da se mjeri s domaćim proizvodom.

Istog mišljenja je i pčelar Dušan M. Iz Ribnika koji kaže da je najteže izaći na kraj s nelojalnom konkurencijom.

- Ni u rodnim godinama nije lako izboriti se za parče tržišnog kolača, kamoli kad su nam košnice prazne, a sve i svašta se prodaje kao “domaći” med - rekao je ovaj pčelar.

Zajednički nastup

Marko Živković je rekao da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu jedina šansa za domaće proizvođače.

- Potrebno je da se povežemo i da jedni drugima ne budemo konkurencija već da zajedničkim snagama dođemo do kupaca baš kao što to rade kolege iz Srbije - rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana