Gomila oblaka nad Evropom

Glas Srpske
Gomila oblaka nad Evropom

NIAMEJ, BRISEL - Međunarodni monetarni fond zasigurno će sniziti prognozu za svjetski privredni rast u 2012. sa četiri odsto, prognoziranih u septembru, zbog krize u evrozoni.

- Gotovo sam sigurna da će prognoza biti revidirana naniže u januaru. Gomilanje oblaka, posebno nad Evropom, znači da moramo da snizimo našu prognozu - rekla je izvršni direktor MMF-a Kristin Lagard, prenijele su agencije.

Ona je istakla da postoji opasnost od nastanka začaranog kruga, kao posljedica gubitka povjerenja, povećane nestabilnosti na finansijskim tržištima i narastanja javnog duga koji često postaje neodrživ.

- Te opasnosti zajedno će neumitno umanjiti rast. Članice evrozone su centar krize i one treba i moraju da budu i centar njenog rješenja -  ukazala je Lagardova prilikom prve posjete Africi u svojstvu šefa MMF.

Evropske akcije oslabile su pošto je splasnuo pretpraznični optimizam, poslije vijesti da je Evropska centralna banka pozajmila rekordnu količinu novca bankama u evrozoni - skoro 500 milijardi evra.

To je još jedan pokušaj da se podstakne oslabljeni finansijski sistem tog monetarnog bloka.

Zemljama evrozone koje su posebno pogođene dugovima hitno treba 200 milijardi evra svježeg novca kako bi otkupile dio svojih obveznica i vratile stabilnost.

Prvi nacrt novog sporazuma mogao bi da se pojavi na posebnoj sjednici evropskih lidera krajem januara, a usvajanje se očekuje u martu.

Uprkos naporima, mnogim evropskim državama nad glavom stoji mač agencija za procjenu kreditne sposobnosti.

Evropska centralna banka je kreditor u posljednji čas, za banke koje nisu u stanju da se zaduže na drugim mjestima, a zajmove su dobile 523 banke.

Kreditna agencija "Fič" upozorila je SAD da bi za dvije godine mogla ostati bez svog kreditnog rejtinga "trostrukog A" ukoliko ne izradi plan za smanjenje deficita u federalnom budžetu.

Agencija ističe da sve veća dugovanja SAD nisu u skladu sa održavanjem najvišeg rejtinga, ali je naglašeno da odluka o tome neće biti donesena prije 2013. godine.

Štrajk u Belgiji

Radnici u javnom sektoru u Belgiji stupili su u jednodnevni štrajk zbog reforme penzionog sistema, najavljene u okviru plana štednje vlade za smanjenje budžetskog deficita.

Saobraćaj u cijeloj zemlji je paralisan od srijede uveče kada su rad obustavili radnici u željeznici i javnom prevozu, a u štrajku su i zaposleni u sektoru obrazovanja, bolnicama i vladinim kancelarijama.

Nova belgijska vlada u okviru penzione reforme želi da prekine sa dosadašnjom praksom prijevremenog odlaska u penziju sa 59 godina i da ovu granicu poveća. Zvanična starosna granica za odlazak u penziju u Belgiji je 65 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana