Goldman otkupljuje svoje akcije od Bafeta

Glas Srpske
Goldman otkupljuje svoje akcije od Bafeta

NjUJORK - Američki bankarski div "Goldman Saks" odlučio je otkupiti vlastite povlašćene akcije vrijedne pet milijardi dolara koje su trenutno u vlasništvu milijardera Vorena Bafeta.

Poznati ulagač je na vrhuncu finansijske krize, u septembru 2008. godine, kupio veliki paket povlašćenih dionica "Goldmana" što je obnovilo povjerenje u tu investicijsku banku, prenijeli su juče portali.

U ugovoru je ipak bila ostavljena mogućnost da "Goldman Saks" otkupi svoje dionice, što će on i učiniti. Glavni razlog tog poteza je velika dividenda koju američka banka isplaćuje Bafetu.

Naime, popularni Prorok iz Omahe, kako nazivaju Bafeta, godišnje na ime dividende od "Goldmana" zaprimi čak 500 miliona dolara ili više od 15 dolara po sekundi.

Izvršni direktor "Goldmana" obratio se 2008. godine Bafetu za pomoć, kako bi povećao povjerenje tržišta. Prema ugovoru koji su tada potpisali, povlašćene dionice koje je kupila osiguravajuća kuća Berkšir Hetvej, investiciona banka može otkupiti u bilo koje vrijeme uz deset odsto premije.

- "Goldman" je izuzetna institucija. Ima franšize širom svijeta, odličnu ekipu menadžera te intelektualni i finansijski kapital s kojim može nastaviti dosadašnji način poslovanja - izjavio je tada Bafet.

"Goldman Saks" je globalna bankarska grupacija koja se bavi investicionim bankarstvom, trgovinom hartija od vrijednosti i drugim finansijskim uslugama, prije svega sa institucionalnim klijentima. "Goldman Saks" je osnovan 1869. godine, a sjedište je u Njujorku.

Bafet

Voren Bafet je američki biznismen, direktor osiguravajućeg društva "Berkšir Hetvej", gdje je vlasnik više od 38 odsto akcija. Poznat je kao jedan od najuticajnijih poslovnih ljudi Amerike čije mišljenje o finansijama se dosta uvažava. Voren Bafet našao se na ovogodišnjoj Forbsovoj listi milijardera na trećem mjestu, sa bogatstvom od 50 milijardi dolara. Poznat je i po skromnom načinu života i po stavu da se nasljeđivanje treba ograničiti jer guši preduzetnički duh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana