Godišnji prihodi SL IAT 200 miliona maraka

Ratomir Mijanović
Godišnji prihodi SL IAT 200 miliona maraka

TREBINjE - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pokretanje prehrambene proizvodnje u preduzeću "Svislajon industrija alata" Trebinje, od čega se očekuje godišnji prihod veći od 200 miliona KM, jedna od najvećih investicija u prehrambenu industriju u BiH.

Dodik je nakon posjete halama za te namjene u krugu "Svislajon industrije alata" najavio da će u rekonstrukciju objekata i druge poslove vezane za novu proizvodnju vlasnik uložiti oko 25 miliona evra, a posao bi trebalo da počne u januaru sljedeće godine.

- Obostrana želja Vlade Republike Srpske i većinskog vlasnika Rodoljuba Draškovića je da se u "Svislajon industriji alata" zadrži što veći broj radnika. Drašković je do sada ispunio sve svoje obaveze, a Vlada treba da ispuni ranije preuzete obaveze, o čemu ćemo razgovarati sljedeće sedmice. Ono o čemu smo razgovarali sa gospodinom Draškovićem prije nekoliko mjeseci, polako ali sigurno postaje stvarnost i realnost. Izgradnja ove fabrike ide na dobrobit Trebinja, ali i cijele Hercegovine - istakao je Dodik.

On je istakao da mu je drago što je jedan uspješan privrednik odlučio da ulaže u Trebinje, Hercegovinu i Republiku Srpsku.

Većinski vlasnik "Svislajon industrija alata" Rodoljub Drašković rekao je da će u prehrambenoj proizvodnji raditi oko 600 ljudi.

- Prioritet će imati zaposleni u ovom preduzeću koji budu odgovarali zahtjevima novih visokostandardizovanih tehnologija. Prekvalifikacija visokostručnog kadra počeće u septembru, dva mjeseca poslije toga i radnika, a obuka će biti organizovana u našim centralnim pogonima u Srbiji, dok će jedan broj na dokvalifikaciju ići u druge evropske zemlje - najavio je Drašković.

Metalci

Rodoljub Drašković je naglasio da će se u metalskoj industriji, kao osnovnoj djelatnosti trebinjske fabrike, maksimalno racionalizovati proizvodni procesi, a radiće od 550 do 700 ljudi.

- Formirana su dva sektora, serijska proizvodnja alata i izrada procesne opreme, pa će radnici SL IAT-a proizvoditi i neke dijelove za nove prehrambene hale, raditi na njihovoj montaži i slično - istakao je Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana