GM otkazuje zakupe, gasi radna mjesta

Glas Srpske
GM otkazuje zakupe, gasi radna mjesta

DETROIT - Američki "Dženeral motors" (GM), nekada najveći proizvođač automobila na svijetu, u prvom danu od kada je stavljen pod zaštitu od bankrota, zatražio je od Stečajnog suda u Njujorku dozvolu da otkaže zakup sedam poslovnih aviona i iznajmljivanje jednog hangara na aerodromu u Detroitu, prenijele su agencije.

Iznajmljivanje aviona i hangara nije neophodno niti ima vrijednost za poslovne aktivnosti kreditora ili u procesu prodaje, saopštila je uprava GM, prenijela je juče agencija Blumberg.

Pali džin, koji se od prekjuče zvanično nalazi u stečaju, gasi 21.000 radnih mjesta i raskida saradnju sa 2.600 prodavaca - trećinu svoje radne snage i 40 odsto svojih dilera. Kompanija kaže da ima 172,81 milijardu dolara duga ali i 82,29 milijardi dolara imovine.

GM namjerava da u periodu dok traje stečajni postupak lansira novu, manju i efikasniju kompaniju u periodu do 60 do 90 dana, uz pomoć vozila njegovih robnih marki "kadilak", "ševrolet", "bjuik" i GMC za američko tržište.

On  računa da će u periodu dok traje taj postupak biti u stanju da se restrukturiše uz pomoć novca iz državne kase.

Plan skovan prije ulaska u bankrotstvo - koji je sastavila vlada,kompanija, radnički sindikat i grupa vlasnika obveznica, daje američkoj administraciji 60 odsto vlasničkog udjela, a dodatnih 12,5 procenata će biti u rukama vlade Kanade.

- Mi djelujemo kao nevoljni akcionari zato što je to jedini način da pomognemo oporavku GM-a -  rekao je predsjednik SAD Barak  Obama o privremenoj nacionalizaciji 100 godina starog proizvođača automobila i nekad najvećeg poslodavca u SAD.

On vjeruje da će se GM brzo oporaviti od stečaja.

S druge strane azijsko poslovanje  GM neće biti pogođeno bankrotstvom kompanije. Američki proizvođač automobila planira otvaranje novih fabrika u Kini, Tajlandu i Indiji uprkos tome što zatvara pogone u SAD.

Izlaze iz sastava Dow Jonesa

Od 8. juna  GM  i Citigroup više neće biti u sastavu najpoznatijeg svjetskog berzovnog indeksa Dow Jones industrial average-a, a umjesto njih među 30 najvažnijih američkih dionica ulaze Cisco Systems i Travelers Companies.

Svako može da propadne ako misli da je vječan

- Da vam je prije 50 godina neko rekao da će "Dženeral motors" bankrotirati, mislili bi da je vaš sagovornik ili poludio ili da je komunist - piše za "Los Anđeles tajms" stručnjak za automobilsku industriju  Den Nil, koji se pita: "Ako je propao "Dženeral motors", mogu li da propadnu i Sjedinjene Države? Svakako, mogu - to je i glavna pouka odlaska u stečaj najvećeg svjetskog proizvođača automobila".  

- Svaki organizam koji smatra da je vječan i jedinstven tako završava. Nestanak prijeti svakom ko nije sposoban da se koriguje i da se reformiše, svakom ko ne planira dugoročno i ne razmišlja dalje od nosa, svakom ko pliva u dugovima - piše ovaj komentator "Los Angeles tajmsa". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana