Globalna recesija veća od predviđene

Glas Srpske
Globalna recesija veća od predviđene

VAŠINGTON - Globalna recesija u ovoj će godini biti dublja od ranijih prognoza, a odliv kapitala iz zemalja u razvoju povećaće broj siromašnih i nezaposlenih, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke.

Navedena institucija očekuje da će se svjetska privreda u ovoj godini stegnuti 2,9 odsto, što je znatno više od prognoza u martu prema kojima su se aktivnosti u globalnoj ekonomiji u 2009. trebale smanjiti 1,7 odsto, prenosi Blumberg.

Prema prognozama Svjetske banke privreda  na svjetskom nivou će u narednoj godini porasti dva odsto, što je niže od ranijih projekcija od 2,3 odstotnom povećanju.

- Oporavak bi mogao da započne u ovoj godini, ali od toga će koristi da imaju samo najbogatije države -  navodi se u izvještaju Svjetske banke, koja upozorava da je stanje u siromašnim zemljama teško, a prognoze su još tamnije.

Svjetska je banka revidirala naniže i prognoze rasta američke privrede koje bi se u 2009. trebale stegnuti tri, a ne kao što se ranije očekivalo 2,4 odsto.

Japanski će BDP u istom periodu pasti 6,8 odsto, a ekonomija evrozone će prema prognozi banke iz Vašingtona potonuti 4,5 odsto, što je gotovo dvostruko više od ranijih projekcija.
Svjetska banka sada očekuje 9,7 odstotni pad globalne trgovine, dok je u martu prognozirala smanjenje od 6,1 odsto. Ekonomski rast u zemljama u razvoju iznosiće u ovoj godini 1,2 odsto, dok su se se prijašnje prognoze kretale oko 2,1 odsto.

Najpogođeniji

- Regija istočne Evrope i srednje Azije biće jedna od najpogođenijih recesijom -  stoji u saopštenju  Svjetske banke koja očekuje 4,7 odstotno stezanje privredne aktivnosti u toj regiji, dok je prije tri mjeseca očekivala pad od dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana