Globalna finansijska kriza tek slijedi

Glas
Globalna finansijska kriza tek slijedi

VAŠINGTON - Najgori dio globalne finansijske krize još nije ni došao i novi će pritisci na najveću svjetsku privredu u narednih nekoliko mjeseci dovesti do propadanja jedne velike američke banke, upozorio je juče bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Kenet Rogof.

- SAD se još nije izvukao. Mislim da je finansijska kriza negdje na pola puta. Čak bih se usudio kazati da će najgore tek doći - kazao je on na konferenciji u Singapuru.

Dodao je da neće samo srednje velike banke propadati u idućih nekoliko mjeseci.

- Jedna od velikih ulagačkih banaka ili bankarskih divova prirediće nam spektakularni krah - istakao je Rogof.

Naglasio je da prije nego se kriza konačno završi, mora doći do dodatne konsolidacije u finansijskom sektoru.

Osvrnuvši se na ogromna ulaganja državnih stabilizacijskih fondova iz Azije i Bliskog istoka u zapadne finansijske kompanije, Rogof je upozorio da ona ne moraju nužno dovesti do ogromnih dobiti budući da nisu uračunali šire tržišne okolnosti s kojima se ta industrija suočava.

- Na samom početku krize postojalo je opšte uvjerenje da državni stabilizacijski fondovi mogu spasiti koga god požele. Ulagačke banke su bile glupe, izgubile su sav svoj novac na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, ali predstavljaju odlično ulaganje i zato će doći državni stabilizacijski fondovi i užasno puno zaraditi kupivši ih - smatra Rogof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana