Globalna finansijska kriza se produbljuje

Glas Srpske
Globalna finansijska kriza se produbljuje

NjUJORK, LONDON - Kraj globalne finansijske krize se ne nazire. Međubankarsko kreditno tržište ne reaguje na akcije centralnih banaka, a indeksi vodećih svjetskih berzi i vrijednost akcija i dalje nezaustavljivo padaju.

Ulagače najviše brine to što ni smanjenje kamata centralnih banaka širom svijeta, ni ubrizgavanje milijardi dolara i evra na tržište novca ne uspijevaju pokrenuti kreditno tržište.

Plašeći se skrivenih gubitaka, banke jednostavno ne žele kreditirati jedna drugu, pa je međubankarsko tržište praktično paralizovano, što otežava kreditiranje kompanija i građana, te povećava cijenu novca.

Kakva panika vlada na berzama pokazuje i VIX indeks Čikaške berze opcija, poznat i kao "indeks straha", koji je u petak dostigao novi najviši nivo u  istoriji - 64,9 bodova.

Lavina prodajnih naloga na Volstritu srušila je u četvrtak Donj Jones indeks više od sedam odsto. Prije godinu dana ovaj je indeks dostigao rekordna 14.164 boda. Od tada je potonuo 5.585 bodova, ili 39,4 odsto, dok je S&P indeks izgubio 41,9 odsto. U četvrtak je na Volstritu na vrijednosti izgubilo gotovo 3.000 dionica. Pad cijena dionica predvodili su proizvođači automobila, osiguravaoci i preduzeća u sektoru energetike koja su postala najnovije žrtve privredne krize.

Na azijskim su berzama u petak vodeći indeksi oštro pali, pri čemu je u Tokiju Nikkei indeks u jednom trenutku potonuo više od 10 odsto. Japanska osiguravajuća kompanija srednje veličine bankrotirala je u petak i postala prva japanska finansijska firma koja je kolabirala u potresu svjetske kreditne krize.

Slijedeći oštre padove cijena dionica na azijskim i američkim tržištima, vodeći indeksi na evropskim berzama potonuli su u petak više od šest odsto. FTSEurofirst 300 indeks strmoglavio se osam odsto, na 847 bodova, što je najniži nivo od 2003. godine. Najviše su pale cijene u finansijskom sektoru. Bečka berza obustavila je u petak ujutro trgovinu nakon što su cijene dionica uoči otvaranja pale za oko deset odsto.

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je spreman pomoći svim zemljama pogođenim globalnom kreditnom krizom, te da je već aktivirao mehanizam finansiranja u vanrednim situacijama. MMF je upozorio da bi najteža finansijska kriza od Velike depresije 1930-tih godina svijetu mogla nanijeti trajnu ekonomsku štetu.

BiH tržište

Kriza u posljednje vrijeme ima uticaj i na naše tržište, istakao je pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

- To se prvenstveno ogleda u trendu pada cijena akcija, kao i malom prometu od 200.000 do 300.000 maraka, a dosta su male ponuda i potražnja na našem tržištu - naglasio je Lakić.

Vrijednosti indeksa kod nas, dodao je, gube na vrijednosti manje nego što je slučaj sa berzama u regionu, tako da je u prosjeku taj pad od jedan do dva odsto dnevno na Banjalučkoj berzi.

- Ova sedmica donijela je "crvenilo" na svim berzama u regionu, a teško je davati prognoze o tome šta će se dalje dešavati - rekao je direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić i dodao da je potrebna koordinacija između svih berzi u regionu kako bi se zajedničkim snagama pronašle mjere za sprečavanje daljeg pada akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana