Gleb Fetisov želi da kupi list Mond

Glas Srpske
Gleb Fetisov želi da kupi list Mond

MOSKVA - Ruski milijarder i vlasnik bankovne grupe "Ma bank" Gleb Fetisov namjerava da kupi jedan od najuglednijih francuskih dnevnika "Mond", a ponuda je, prenosi ruski list "Komersant", već poslata na adresu lista.

Fetisov je rekao da preuzimanje uglednog francuskog dnevnika za njega predstavlja poslovni poduhvat ispred svih.

- To nije kratkoročni spekulativni projekat. Ovaj dogovor za mene ima prioritet ispred svih poslovnih projekata. Namjeravam da razvijem list i ostanem vlasnik kontrolnog paketa akcija. Imamo jedinstvenu priliku da kupimo primjerak od antičke vrijednosti na medijskom tržištu, koji godinama samo može da postane još vredniji - rekao je Fetisov, prenijele su agencije.

Istakao je da namjerava da u "Mond" privuče ruske oglašivače, zainteresovane za ulaganja u Francuskoj.

"Mond" traži investitora koji treba da dokapitalizuje ovu teško zaduženu grupu, a iz dnevnika je početkom sedmice saopšteno da su već stigle dvije ponude za kupovinu kontrolnog paketa akcija procijenjene između 80 i 120 miliona evra.

U prvoj ponudi udruženi su biznismen Pjer Berže, bankar Matje Pigas i predsjednik internet kompanije "Fri" Gzavije Niel. Drugu ponudu dali su zajedno direktor časopisa "Nuvel obzervater" Klod Perdriel, francuski telekom operater "Frans Telekom" i španska medijska kompanija "Prisa", vlasnik španskog dnevnika "El Pais".

Ove dvije konkurentske grupe optuživale su se međusobno tokom nadmetanja za kupovinu lista, što je dobilo i političku dimenziju kada je predsjednik Francuske Nikola Sarkozi rekao da ne gleda blagonaklono na mogućnost da grupa Berže-Pigas-Nil kupi "Mond".

List je 1944. godine osnovao tadašnji lider Francuske Šarl de Gol, a novinari lista drže većinu akcija u izdavačkoj kompaniji.

Milijarder

Bogatstvo Gleba Fetisova procijenjeno je na 1,6 milijardi dolara, a on je, po časopisu "Forbs", na 42. mjestu liste najbogatijih ljudi u Rusiji. Ako Fetisov uspije u namjeri da preuzme "Mond" on će postati drugi ruski investitor u sektoru francuskih medija. Aleksander Pugačev, 25-godišnji sin milijardera Sergeja Pugačeva, kupio je 2009. godine tabloid "Frans soar" i u njega uložio desetine miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana