Gigant na koljenima

Glas Srpske
Gigant na koljenima

VAŠINGTON - " Dženeral Motors" podnio je zahtjev sudu u Njujorku za zaštitu u bankrotstvu, prenijele su agencije.

Prema ovom zahtjevu, zaštita od banktorstva poreskim obveznicima daje 60 odsto vlasništva u kompaniji i povećava prodor države u veliki biznis, prenijela je Beta.

To najveće industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD i

bankrotstvo bez presedana jer će federalna vlada uliti nove milijarde dolara u GM.

Predstavnici administracije su potvrdili da će federalna vlada uliti 30 milijardi dolara u GM da bi mogao da prebrodi bankrotstvo. To je dodatak sumi od 20 milijardi dolara poreskih obveznika, koji je ministarstvo finansija već pozajmilo kompaniji.

Novih 30 milijardi trebalo bi da pomognu GM-u da prođe kroz proceduru bankrotstva i ostvari plan svog preobražaja. Kompanija nema novca da sad vodi poslove, odnosno da nastavi da pravi i prodaje automobile.

Dodatni novac će doći iz ostatka fonda od 700 milijardi dolara namijenjenog spasavanju finansijskog sektora.

Zvaničnici administracije kažu da vlada očekuje da će sudski

proces trajati 60 do 90 dana. Ako bude uspješan, GM će iz bankrotstva izaći kao nova, manja kompanija, sa manje zaposlenih, manje fabrika i smanjenom prodajnom mrežom.

GM će zadržati četiri osnovne marke - "ševrolet", "kadilak", "bjuik" i GM - a odbaciće četiri druge.

Kompanija planira da otpusti 21.000 ljudi, oko 34 odsto svoje radne snage i smanji broj prodavaca na 2.600. GM samo u SAD zapošljava 92.000 radnika, a neizravno je odgovoran i za 500.000 penzionera.

Barak Obama trebao je u toku jučerašnjeg dana da govori o situaciji u automobilskoj industriji, a poslije  toga trebalo je da se održi konferencija izvršnog direktora GM-a Frica Hendersona.

Cilj

U slučaju GM-a, cilj restrukturisanja je da se omogući njegovo profitabilno poslovanje čim se prodaja vozila u SAD oporavi na deset miliona vozila na godišnjem  nivou. Sada je GM u gubitku sve dok prodaja na američkom tržištu ne stiže 16 miliona vozila godišnje, a ta je brojka posljednji put ostvarena 2007. godine.                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana