Generalni štrajk širom Italije

Glas Srpske
Generalni štrajk širom Italije

RIM - Stotine hiljada članova najvećih italijanskih sindikata juče su stupili u jednodnevni generalni štrajk, protestujući protiv najnovijih vladinih mjera štednje.

Štrajk je izazvao poremećaj u brojnim sektorima, a posebno u saobraćaju. Avioni, vozovi, autobusi, metroi i brodovi bilježili su kašnjenja i otkazivanja. Štrajk je ugrozio i rad bolnica i pošta, prenijele su agencije.

Radnici širom Italije štrajkuju u vrijeme kada vlada desnog centra premijera Silvija Berluskonija u parlamentu pokušava da dobije podršku za planirani paket mjera štednje.

Osmočasovni štrajk organizovao je najveći italijanski sindikat CGIL.

- Ova zemlja ne zaslužuje ovakav plan, mi smo na rubu propasti i treba nam odgovorna vlada - izjavila je glavni sekretar CGIL-a Suzana Kamuso.

Štrajk se održava kao znak protesta povodom najavljenog paketa štednje vrijednog 45 milijardi evra. U Senatu je juče počela debata o mjerama koje je predložila vlada.

Predsjednik Đorđo Napolitano pozvao je na hitno preduzimanje akcije da bi se povratilo povjerenje u javne finansije.

Poslovni dnevnik "Il sole 24 ore" piše da bi u paket moglo da bude uključeno povećanje PDV-a, mjera kojoj se do sada protivio ministar ekonomije Đulio Tremonti, kao i podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Opoziciona Demokratska stranka saopštila je da će omogućiti brzo glasanje u gornjem domu parlamenta.

Paket se potom šalje u donji dom parlamenta na konačnu potvrdu, koja se očekuje 20. septembra.

Njemački kancelar Angela Merkel uporedila je italijanske privredne teškoće sa grčkim, a popularnost premijera Berluskonija je pala na najniži nivo.

Otkup obveznica

Evropska centralna banka je intenzivirala otkup državnih obveznica članica evrozone kako bi spriječila širenje dužničke krize na Italiju i Španiju, ali je budući čelnik te institucije Mario Dragi upozorio vlade članica da je pomoć privremena.

Banka je prošle sedmice na obveznice potrošila 13,3 milijarde evra ili dvostruko više od 6,65 milijardi evra iz prethodne sedmice.

ECB je 8. avgusta počela da kupuje italijanske i španske obveznice, što je spriječilo rast kamatnih stopa na te hartije od vrijednosti, kao i pad tih zemalja u bankrot zbog situacije na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana