Generalni štrajk paralisao Grčku

Glas Srpske
Generalni štrajk paralisao Grčku

ATINA - U Grčkoj je juče počeo dvodnevni generalni štrajk, a rad su obustavili aerodromi, javni saobraćaj, bolnice, banke, mediji. Zbog štrajka grčke carinske službe, zatvoren je granični prelaz Evzoni između Makedonije i Grčke.

Grčki carinici na prelazu sa Makedonijom propuštaju vozila na dva sata, prenijele su agencije.

Preporuka Auto-moto saveza Srbije je da se u Grčku putuje preko Bugarske.

Hiljade demonstranata mirno je protestovalo u centru Atine, a policija je bacila suzavac da bi rastjerala manju grupu mladih Grka koji su bacali flaše i druge predmete. Više od 5.000 policajaca čuva centar Atine.

Škole i sudovi su zatvoreni, bolnice rade sa minimalnim brojem ljudi. Aerodromi su zatvoreni na nekoliko časova, a kontrolori leta štrajkuju od osam časova ujutro do podneva i od 18 do 22 časa.

Vozači tramvaja i autobusa takođe štrajkuju, dok će radnici metroa u Atini raditi da bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste.

Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u sljedećih pet godina podrazumijevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama, i prodaju državne imovine, nakon što su prethodnih mjeseci uvedene mjere štednje koje su dovele do porasta nezaposlenosti na 16 odsto.

Rasprava o tim mjerama počela je u ponedjeljak u grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mjera i prijedlogu zakona za njihovu primjenu biće održano danas ili sutra.

Nekoliko časova prije štrajka premijer Jorgos Papandreu pozvao je poslanike da podrže stroge mjere štednje da bi zemlju izbavili iz teške dužničke krize.

Ukoliko plan štednje bude usvojen, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

Ishod glasanja je za sada neizvjestan, budući da se Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK koja ima tijesnu većinu - 155 od ukupno 300 mjesta u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana